Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Duchovných školia, ako majú odhaliť pedofilov...
Zdielať na

Duchovných školia, ako majú odhaliť pedofilov...

KRAKOV / Občas sa v cirkvi vyskytne podozrenie zo sexuálneho zneužívania detí. Aktuálne Slovensko šokoval prípad farára z okresu Zlaté Moravce, ktorý údajne obťažoval školáčku. Vatikán v spolupráci s cirkvami v jednotlivých krajinách už začal pripravovať takzvané protipedofilné školenia.

Priučiť sa môžu aj bežní ľudia

Množiace sa prípady zneužívania detí katolíckymi kňazmi otriasajú aj susedným Poľskom. Posledným je prípad bývalého apoštolského nuncia Jozefa Wesolowského, ktorého po obvineniach z pedofílie Vatikán odvolal z funkcie. Ten pochádza pôvodom z Nového Targu.

Miestna cirkev ale nenecháva nič na náhodu a pre svojich kňazov pripravuje takzvaný protipedofilný kurz. "Začali sme robiť takéto prípravné kurzy pre duchovných, ale aj pre bežných ľudí, aby dokázali rozpoznať prípadné znaky pedofílie," hovorí hovorca krakovskej arcidiecézy Robert Necek.

V praxi ide o to, že v každej diecéze v Poľsku sa bude nachádzať niekoľko špeciálne trénovaných kňazov a rádových sestier, ktorých úlohou bude predovšetkým prevencia v oblasti pedofílie a zneužívania detí inými kňazmi.

Takáto iniciatíva sa pozdáva aj bežným Poliakom. "Deti treba chrániť a najmä pred pedofilmi. Myslím si, že je to veľmi dobrý nápad a malo by to tak byť," hovorí jeden z oslovených mužov.

Podobné projekty sa chystajú aj u nás

Poliaci sa na takýto boj pripravujú podľa ich slov naozaj precízne. Nechcú nechať nič na náhodu. "Máme expertov z rôznych oblastí ako psychológia, psychiatria, sociológia, etika, právo... Čiže všetko, čo je potrebné na boj proti tým, ktorí ubližujú deťom," dodáva hovorca diecézy.

U nás na Slovensku sa údajne pripravujú podobné projekty. Záujem o ne vraj prejavila väčšina diecéz. "Môžem potvrdiť, že tento záujem tu je, konkrétne diecézy už potom aplikujú na svoje podmienky dané veci. Každá diecéza bude aplikovať tieto normy tak, ako ich bude považovať za potrebné," vysvetľuje Jozef Kováčik z Konferencie biskupov Slovenska.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy