Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Otcovská láska, nie zneužívanie dievčatka (13), tvrdí kňaz
Zdielať na

Otcovská láska, nie zneužívanie dievčatka (13), tvrdí kňaz

ZLATÉ MORAVCE / Rímsko-katolícky kňaz, ktorý čelí obvineniu zo sexuálneho zneužívania dievčatka (13), prehovoril. Tvrdí, že išlo o čístú otcovskú lásku, nie milenecký vzťah. Podľa obvineného dievčatka, ktoré v čase zneužívania malo 11, ju mal kňaz obchytkávať a polícia má v rukách aj zaľúbené SMS správy, ktoré mu posielal.

Išlo o otcovskú lásku

"Bolo to vlastne skôr o takej ľútosti, že nemá ani tú otcovskú lásku. Alebo taký ten vzťah, lebo viem, že každý to potrebuje. To dieťa potrebuje takú oporu" tvrdí kňaz.

Kňaz sa mal s dievčatkom stretávať na fare, aj v kostole. Vraj mali čisto otcovsko-kamarátsky vzťah. Pavla K. (47) polícia obvinila už pred niekoľkými dňami pre podozrenie, že od novembra 2011 do konca augusta minulého roku sexuálne zneužil dievčatko, ktoré malo v tom čase 11 rokov. Údajne pozýval dievčatko neustále na faru, kde ho mal obchytávať a bozkávať.

Ak sa vina kňaza dokáže pred súdom, hrozí mu trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

Podľa polície je kňaz podozrivý, že po omši volal dievčatko na faru a tam ho údajne bozkával "francúzskymi bozkami", chytal za boky, pokúšal sa mu rozopnúť zips na mikine a chytal za koleno.

Nitriansky biskup odvolal kňaza

Nitriansky biskup Viliam Judák uvoľnil z vedenia farnosti kňaza, ktorý je podozrivý zo sexuálneho zneužívania. Bol farárom v dedine v okrese Zlaté Moravce.

"Vyšetrovanie polície pokračuje. Hoci platí prezumpcia neviny, a teda je nutné počkať na právoplatné rozhodnutie súdu, pre dobro údajnej obete, Cirkvi i farnosti i pre dobré meno obvineného kňaza, nitriansky biskup rozhodol o jeho uvoľnení z vedenia farnosti a to až do právoplatného rozhodnutia súdu,“ uvádza sa vo vyhlásení Nitrianskeho biskupstva.

Podľa stanoviska nitriansky biskup Viliam Judák s bolesťou prijal oznámenie o údajnom zneužití maloletého dievčaťa v jednej z farností, ktoré patria do Nitrianskej diecézy. "Vedenie diecézy na čele s jej biskupom chce tento prípad veľmi zodpovedne riešiť, tak ako sa o to usiluje aj Svätý Otec František i jeho predchodca Benedikt XVI.,“ píše sa v stanovisku.

Judák chce navštíviť rodinu

Biskup Judák chce v blízkom čase navštíviť rodinu, ktorej sa to týka a zistiť, nakoľko sa toto obvinenie zakladá na pravde. Zároveň je pripravený sa tejto rodine ospravedlniť a byť nápomocný, ak sa stalo niečo, čo nie je v súlade s kresťanskou morálkou a s kresťanskými hodnotami.

Biskup Judák sa dnes k stretol s obvineným a tiež so starostami troch obcí farnosti, ktorú dotyčný kňaz doteraz spravoval. Tí vyjadrili za seba i za väčšinu obyvateľov obcí kňazovi svoju podporu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy