Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pedofília nie je zločin. Len psychická porucha, tvrdí istý kardinál
Zdielať na

Pedofília nie je zločin. Len psychická porucha, tvrdí istý kardinál

VATIKÁN / Pedofília je psychická porucha a nie zločin. Podľa internetového servera BBC to uviedol juhoafrický kardinál Wilfrid Fox Napier. Podľa neho osoby, ktoré boli v detstve zneužívané a v dospelosti zneužívajú iných, treba podrobiť lekárskemu vyšetreniu. Názory kardinála si vyslúžili okamžitú kritiku...

Pedofilov nemožno trestať

"Čo robíte s poruchami? Musíte sa ich snažiť napraviť... Nehovorte mi, že títo ľudia sú trestne zodpovední ako niekto, kto sa sám rozhodne, že niečo podobné urobí. Nemyslím si, že možno tvrdiť, že títo ľudia si zaslúžia potrestanie. Oni sami boli poškodení." Napier dodal, že vie minimálne o dvoch kňazoch, ktorí sa pedofilmi stali po zneužívaní v detstve.

Obete zneužívania kardinála kritizujú

Kardinálove názory si ale vyslúžili okamžitú kritiku. "Pokiaľ je to choroba, dobre. Ale je to tiež zločin a tie sa trestajú. Zločinci zodpovedajú za to, čo urobili," komentovala Barbara Dorries - žena v detstve zneužívaná kňazom. Teraz pracuje v americkej organizácii obetí sexuálneho zneužívania kňazmi. "Biskupi a kardináli zašli príliš ďaleko, aby tieto zločiny zakryli."

Napier bol pritom jedným zo 115 kardinálov, ktorí tento týždeň volili pápeža Františka. Vyššie spomínaná organizácia zostavila zoznam tých z nich, ktorí podľa jej názoru nereagovali zodpovedajúcim spôsobom na obvinenia kňazov zo zneužívania. Je ich 12, vrátane českého kardinála Dominika Duky. Ten sa ale proti kritike ohradil.

Ignoruje obete - deti...

Zoznam bol zostavený na základe činov, verejných výrokov kardinálov na tému sexuálneho zneužívania detí v cirkvi. Kardinál Napier na zozname nebol. "Myslím si, že je otrasné, že máme kardinála, ktorý vôbec takéto názory môže mať. Úplne ignoruje tie deti," komentovala aj Marie Collins, rovnako zneužívané dieťa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy