Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chudobná cirkev pre chudobných. Tak si praje pápež František
Zdielať na

Chudobná cirkev pre chudobných. Tak si praje pápež František

VATIKÁN / Hlava katolíckej cirkvi presne vie, čo chce. Pri sobotňajšom stretnutí s médiami vo Vatikáne sa vyjadril, že chce chudobnú cirkev a cirkev pre chudobných. Meno si vraj zvolil práve na počesť človeka, ktorý sa pozemských statkov nadobro vzdal. Františka z Assissi...

Prial by som si...

Pri stretnutí s novinármi tiež prezradil stav svojej mysle počas voľby, kedy po jeho boku sedel jeho priateľ, brazílsky kardinál Claudio Hummes. "Keď to začalo byť nebezpečné, tak ma upokojoval. Keď hlasy narástli do dvoch tretín a začal sa ozývať potlesk, pretože pápež bol zvolený, objal ma, pobozkal a povedal . Nezabudni na chudobných. Tie slová ma oslovili." Pápež František si práve v tejto súvislosti spomenul na Františka z Assissi, ktorý do jeho srdca vstúpil aj ako "človek mieru".

"František z Assissi bol človekom chudoby, človekom mieru, človekom, ktorý miluje a chráni stvorenia. V tejto chvíli nemáme najlepšie vzťahy s týmito pojmami," povedal pápež. "Prial by som si, aby aj celá cirkev bola cirkvou chudobných, cirkvou pre chudobných."

Upozornil tiež, že v centre katolíckej cirkvi nie je pápež, ale Kristus a novinárov poprosil, aby svoju prácu zamerali na "pravdu, dobro a krásu".

Zvláštna koexistencia

V rámci svojej úcty k bývalému pápežovi Benediktovi XVI. sa chystá už budúcu sobotu svojho predchodcu navštíviť. Okrem toho ho čaká aj návšteva s argentínskou prezidentkou Cristinou Fernández, ktorú v minulosti kritizoval za jej liberálne reformy ako uzákonenie manželstiev homosexuálov či poskytovanie antikoncepcie ženám zadarmo.

Za Benediktom XVI. sa do jeho pápežského sídla Castel Gandolfo na južných svahoch Ríma chystá pápež cestovať helikoptérou. Obaja muži by mali spolu obedovať. Benedikt XVI. je pritom prvý pápež po asi 600 rokoch, ktorý rezignoval. Za rozhodnutím podľa neho stáli zdravotné dôvody. Od tejto doby sa neukázal na verejnosti.

Súkromné očakávané stretnutie

Stretnutie sa odohrá v súkromí. Podľa agentúry AP sa v akomkoľvek komentári či geste budú hľadať náznaky budúceho netradičného súžitia Františka s emeritným pápežom. Benedikt pritom sľúbil, že sa nebude pliesť do cirkevných záležitostí. 85-ročná bývalá hlava katolíckej cirkvi sa chce venovať hlavne modlitbám a meditáciám. Františkovi však podľa vlastných slov koexistencia s predchodcom nevadí.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy