Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Duchovný vodca? Nielen to, František je mocný politik
Zdielať na

Duchovný vodca? Nielen to, František je mocný politik

BRATISLAVA/VATIKÁN / Jasajúce davy na námestí Svätého Petra v Ríme a ďalšie milióny ľudí, očami prilepenými na obrazovkách. Zvolenie nového pápeža ostro sledovala veľká časť obyvateľstva Zeme. Časy sa síce menia, ale pápež ako hlava cirkvi má aj dnes významný vplyv na dianie vo svete. A to môže priamo ovplyvniť aj život na Slovensku.

Jeden z najmocnejších

Ak ste ateista alebo sa hlásite k inej cirkvi, možno si myslíte, že sa vás voľba a osoba nového pápeža netýkajú. Je to ale omyl. Je hlavou cirkvi, ktorej vyše miliarda členov denno-denne ovplyvňuje život na Zemi.

"Niektorými svojimi rozhodnutiami pápež vstupuje aj do politiky, či už sú to interupcie, či sú to sobáše alebo registrované partnerstvá homosexuálov," uviedol politický analytik Ján Baranék.

"Pri pápežovi sa hovorí o akejsi soft power, teda o akejsi ľahkej moci v zmysle moci duchovnej, ktorú samozrejme pápež má, ako hlava katolíckej cirkvi. Práve z tohto dôvodu pápeža napríklad americký časopis Foreign Policy každý rok zaraďuje na popredné priečky rebríčka najmocnejších mužov sveta," uviedol cirkevný historik Imrich Gazda.

Ovplyvňuje veci viac, ako sa zdá

"Vatikán má veľmi výkonný aparát byrokratický, má veľmi dobrý diplomatický korpus, takže skrze tieto nástroje môže potom prípadne ovplyvňovať aj veci širšie, než by sa dalo na prvý pohľad očakávať," uviedol Vincent Múcska," prodekan Filozofickej fakulty UK.

Priamočiaro sa politika pápežov prejavovala najmä v ranom stredoveku, keď vďaka vplyvu na panovníkov aktívne vstupovali takmer do všetkého dobového diania.

Pád komunizmu? Vďaka Vatikánu

"A v takejto pozícii toho silného pápežstva to vydržalo v podstate až do tej krízy 14.storočia," dodáva Múcska. "Tú moc, ktorú mali pápeži v stredoveku, že ozaj zasahovali priamo do politiky toto už sa určite nikdy nevráti," myslí si Baránek.

Politický vplyv prvého slovanského pápeža Jána Pavla II. bol jednoznačný. "Vraví sa, že vďaka tomuto pápežovi padol na východe komunizmus," hovorí Gazda. Napríklad Stalin sa o Vatikáne vyjadroval pohŕdavo, pýtal sa, koľko má divízií. Lenže Vatikán je tu ešte aj dnes, kým Sovietsky zväz je už dávno minulosťou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy