Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Pápež odignoroval papamobil, presunul sa autobusom
Zdielať na

Pápež odignoroval papamobil, presunul sa autobusom

VATIKÁN / Prvé hodiny argentínskeho kardinála Jorgeho Bergolia v úrade hlavy rímskokatolíckej cirkvi popísal v stredu poslucháčom amerického seminára vo Vatikáne newyorský kardinál Timothy Dolan.

Z autobusu vystúpil František

Nový pápež František podľa neho po pozdravení pútnikov na Námestí svätého Petra odišiel do vatikánskej rezidencie spolu s ostatnými autobusom a ignoroval luxusnú limuzínu, ktorá na neho čakala. Počas večera podľa Dolana nešetril žartami.

Pred rezidenciou na pápeža čakal Dolan spolu s ostatnými kardinálmi, ale "papamobil" sa neobjavoval. "Keď prišiel autobus, hádajte kto vystúpil? Bol to pápež František," povedal kardinál študentom seminára. Prípitok, ktorý bol súčasťou neskorej večere, pápež s úsmevom uzavrel slovami "Boh vám odpusť".

Odmietol aj trón

"Teším sa do postele a niečo mi hovorí, že aj vy budete dobre spať," poznamenal František pri lúčení s odkazom na dlhé dni konzultácií, ktoré konkláve predchádzali.

Dolan sa v rozprávaní vrátil aj k samotnej voľbe, po ktorej odkráčal nový pápež do sakristie Sixtínské kaplnky, aby si prvý raz obliekol pápežské rúcho. Keď sa vrátil, odmietol vraj pripravený trón a prijímal gratulácie uprostred davu kardinálov.

Meno podľa Františka z Assisi

Dolan komentoval taktiež meno, ktoré si pápež zvolil. Podľa neho najprv ani kardinálom nebolo jasné, na koho pápež svojímm rozhodnutím prijať meno František odkazuje. Bergoglio je členom jezuitského rádu, ktorého spoluzakladateľom bol František Xaverský. František z Assisi zase trpel chudobou a odriekaním, čo sú vlastnosti, ktoré nový pápež ctí.

"Sám pápež to rýchlo vysvetlil," povedal Dolan. Meno si zvolil na počesť Františka z Assisi, ktorý sa vzdal pozemských statkov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

www.catholicsun.org

Súvisiace články

Najčítanejšie správy