Polojasno
21°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Pápežov prvý tweet. Máme pápeža, napísal na sieti
Zdielať na

Pápežov prvý tweet. Máme pápeža, napísal na sieti

VATIKÁN / "Drahí bratia a sestry - Buona sera!" takto zneli prvé slová pápeža Františka, ktoré vyhlásil tesne po svojom zvolení. Veriacim sa takmer okamžite prihovoril aj prostredníctvom sociálnej siete. Otázne však je, či išlo o jeho oficiálny profil. A či tweetoval on osobne, alebo niekto z jeho spolupracovníkov.

Reformátor z Argentíny

Viacerí experti sa zhodujú v tom, že cirkev pravdepodobne čakajú veľké zmeny. František prežil celý svoj život v Argentíne. Tam je známy predovšetkým svojimi pokrokovými názormi a pokusmi o reformáciu miestnej cirkvi.

Zároveň dlhé roky pôsobil ako učiteľ v seminároch po celej Latinskej Amerike. "Modlime sa za seba navzájom, aby celý svet bolo jedno veľké bratstvo. Nech táto cesta Cirkvi prinesie ovocie evanjelizácii," povedal v úvodnom príhovore.

"Táto voľba je predpoveďou zmeny v cirkvi a jej otvorenia sa celému svetu," povedal pre poľský portál RMF24.PL poľský jezuita Waclaw Oszajca.

Limuzína? Radšej autobus

"Nový pápež je hlavne človekom, ktorý miluje cirkev a má zdravý úsudok. Môžeme predpokladať, že bude dávať dôraz na vieru a jej osobnú spojitosť s človekom a Bohom ale aj na otvorenie cirkvi svetu," dodal.

O tom, že zrejme budeme mať dočinenie s pokrokovým pápežom svedčí aj to, že krátko po svojom zvolení sa na Twitteri objavil už aj prvý - údajne jeho tweet s jednoduchým textom: HABEMUS PAPAM FRANCISCUM (Máme pápeža Františka). František sa nerád vozí limuzínou, preferuje dopravu autobusom.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

twitter

Súvisiace články

Najčítanejšie správy