Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Súper Benedikta XVI. Toto je príbeh kardinála Bergoglia
Zdielať na

Súper Benedikta XVI. Toto je príbeh kardinála Bergoglia

VATIKÁN / 76-ročný František je prvým členom jezuitského rádu, ktorý sa stal pápežom. Naplnili sa tak predpovede, podľa ktorých by mal Svätý otec pochádzať z Latinskej Ameriky. Pri predchádzajúcom konkláve skončil údajne druhý za Josephom Ratzingerom. Informáciu priniesol český server idnes.cz.

Povolaním chemik

Nový pápež František, občianskym menom Jorge Mario Bergoglio, sa narodil 17. decembra 1936 v Buenos Aires talianskym imigrantom. Vyštudoval chemickú priemyslovku a keď mal 21 rokov, vstúpil do jezuitského rádu.

Študoval filozofiu a teológiu v San Miguel pri Buenos Aires. Vysvätený za kňaza bol 13. decembra 1969. Biskupom sa stal 27. júna 1992 a za kardinála bol vymenovaný 21. februára roku 2001. Od roku 1998 bol arcibiskupom v Buenos Aires.

Spor s prezidentkou

Od roku 1980 do roku 1986 pôsobil ako rektor jezuitskej fakulty filozofie a teológie v San Miguel. Potom slúžil v jezuitskom ráde ako duchovný v Cordóbe. V rokoch 2005 až 2011 bol predsedom Argentínskej biskupskej konferencie.

Keď Argentína v roku 2010 ako prvá latinskoamerická krajina zlegalizovala sobáše homosexuálov, dôrazne to kritizoval ako "deštruktívny zámer proti plánom Boha" a adopcie detí gayov označil za "formu diskriminácie detí. Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová mu oponovala tým, že "cirkevný tón jej  pripomína stredovek a inkvizíciu".

Pri predchádzajúcom konkláve skončil druhý

Pri poslednom konkláve v roku 2005 skončil údajne "druhý" za Josephom  Ratzingerom, ktorý sa stal pápežom Benediktom XVI.

Dnes už len bývalý argentínsky kardinál sa stal vôbec prvým pápežom pochádzajúcim z Latinskej Ameriky. Na tomto kontinente žije vôbec najväčšia komunita katolíkov. Celkovo sa ku katolicizmu hlási na celom svete asi 1,2 miliardy ľudí, pričom len v Strednej a Južnej Amerike je to viac ako 500 miliónov. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy