Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
V cirkvi sa už upratuje, tvrdí kardinál Tomko (88)
Zdielať na

V cirkvi sa už upratuje, tvrdí kardinál Tomko (88)

VATIKÁN / Slovenský kardinál Jozef Tomko má prekvapivo silné postavenie. Emeritný pápež Benedikt XVI. ho poveril spísaním tajného dokumentu. Podľa talianskeho denníka La Republica mal byť Tomko ešte za pápeža Jána Pavla II. šéfom vatikánskej kontrarozviedky....

Správa vyšetrovacej komisie, ktorá mala vniesť svetlo do aféry s únikom dôverných dokumentov z Vatikánu, zostala tajná. Bývalý pápež Benedikt XVI.

Tajomník posúval informácie médiám

Vyšetrovacia komisia sa zaoberala pozadím tzv. kauzy Vatileaks, ktorá v minulom roku otriasla Vatikánom. V máji 2012 bol zatknutý pápežov osobný tajomník Paolo Gabriele, ktorý bol neskôr odsúdený za krádež dôverných cirkevných dokumentov.

Gabriele posúval informácie médiám, v ktorých sa potom objavovali správy o mocenských bojoch v rámci cirkvi a nevraživosti medzi vysokými hodnostármi.

Vo vyšetrovacej komisii bol Španiel Julian Herranz, Slovák Jozef Tomko a Talian Salvatore de Giorgi. Na konci februára sa hovorilo, že po stretnutí emeritného pápeža Benedikta XVI. s trojicou závery bývalá hlava katolíckej cirkvi sprístupní kardinálom.

Tomko: Čistky sa už robia...

Slovenský kardinál Jozef Tomko okomentoval aj novozvoleného pápeža Františka. O ňom sa hovorí ako o pápežovi, ktorý bude robiť v cirkvi poriadok. "Dneska už hocktorý pápež nech je, upratovať bude. A už sa to robí, to je nabehnuté a ako silno," popisuje slovenský kardinál Tomko.

Kardinál Jorge Mario Bergoglio si zvolil ako pápež meno František. 76-ročný Argentínčan je prvým členom jezuitského rádu, ktorý sa vôbec stal pápežom. "František je symbol slobody, by som povedal že až takej miernosti a takej radosti," domnieva sa Tomko.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy