Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kňazi pijú omšové víno a potom šoférujú...
Zdielať na

Kňazi pijú omšové víno a potom šoférujú...

BRATISLAVA / V týchto dňoch je na cestách viac policajných hliadok. Okrem iného kontrolujú aj alkohol v dychu vodičov. Čo však v tom prípade, ak je za volantom kňaz, ktorý počas svätej liturgie vypil omšové víno.

Omšové vínko

Mnohí kňazi majú počas jedného dňa viacero omší. Autom sa prepravujú medzi obcami. Ak si na každej liturgii vypijú, môžu nafúkať. "Kňaz pije to víno ako povinnosť. Potom si sadá za volant ako vodič s plnou zodpovednosťou, že nesmie za žiadnych okolností ohroziť iných ani svoj život," hovorí gréckokatolícky kňaz Ľuboslav Petričko.

Výnimka pre kňazov?

V časti verejnosti stále pretrváva názor, že kňazi majú na cestách výnimku. "Asi nedostanú pokutu, lebo nepijú víno až v takom množstve. Myslím si, že je správne aby dostali tiež pokutu, tak ako ostatní ľudia," myslia si oslovení ľudai.

Zákon však nepovoľuje žiadne výnimky, no stanovisko Polície a Generálnej prokuratúry na Slovensku je jasné. Hranica, od ktorej je možné vyvodiť zodpovednosť za priestupok, je 0,30 promile alebo 0,15 mg /l pri kontrole alkoholtesterom. Trestného činu sa dopustí vodič, ktorý nafúka 1 promile a viac. "Prípustná norma v našej republike je 0,14 mg/l etanolu v dychu," upresnil trebišovský policajt Ľubomír Lapitka.

Zodpovednosť

Rýchlosť odbúrania alkoholu je u každého človeka iná. V zásade platí, že 20 až 30 mililitrov alkoholického nápoja spálite za 2 až 3 hodiny. Kňazi majú popíjanie omšového vína v náplni práce, môžu ho riediť vodou."Priemerne vypijeme deci omšového vína, podľa mňa sa čast aj vstrebe," myslí si Ľuboslav Petričko.

"Ja som veriaca ale toto neuznávam, všetci by mali mať rovnaké pravidlá. Ťažko povedať, farári majú svoje pravidlá a aj policajti. Keďže je na Slovensku nulová tolerancia tak asi nie," myslia si oslovení ľudia.

Kňazi nemajú na cestách žiadnu výnimku. Množstvo alkoholu v krvi je teda na ich zodpovednosti. "Ja si myslím, že to neohrozí pozornosť, vedomie a ani svedomie kňaza počas cestnej premávky," dodáva gréckokatolícky kňaz Ľuboslav Petričko.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy