Jasno
11°
Bratislava
Revolúcia v cirkvi: Zákaz pohrebov mafiánov!
Zdielať na

Revolúcia v cirkvi: Zákaz pohrebov mafiánov!

BRATISLAVA / Tak tomu sa hovorí revolúcia - sicílsky biskup zakázal cirkevné pohreby mafiánov. Ak ešte počas života neoľutujú svoje hriechy, majú smolu. Či sa niečo také môže stať aj u nás, sme zisťovali u známeho experta.

Mafiáni boli s cirkvou prepletení

"Je to absolútne revolučný krok, čo sa týka cirkvi, pretože bolo veľmi dobre známe, že talianski mafiáni boli veľmi dobre prepletení s cirkevnou hierarchiou," tvrdí autor kníh o mafii Gustáv Murín.

"Kultúra mafie je kultúra smrti, je hlboko neľudská, antievanjeliová, nepriateľská k dôstojnosti ľudskej osoby a občianskemu spolužitiu.

Týmito slovami Jána Pavla Druhého začína dekrét sicílskeho biskupa. Acireale Antonino Raspanti ním zakázal cirkevne pochovávať mafiánov. Každý, kto bol právoplatne odsúdený za mafiánske zločiny a za života neučinil pokánie, má smolu.

Na Slovensku nič podobné nehrozí

"Dekrét sa odvoláva na kódex kánonického práva, podľa ktorého má byť verejným hriešnikom, ktorí sa odmietli kajať, odmietnutý cirkevný pohreb, keďže ten by bol dôvodom ďalšieho pohoršenia," vysvetľuje cirkevný analytik Imrich Gazda.

U nás môžeme hovoriť o založení, zosnovaní a podporovaní organizovanej skupiny. Právoplatné odsúdených by sme našli hneď niekoľko. Či by svoje činy oľutovali na podnet biskupa, je otázne.

Autor kníh o mafii si myslí, že na Slovensku takýto zákaz nehrozí. Prepojenie mafie s cirkvou je podľa neho vágne. Až na jeden prípad. "Jeden kňaz, ktorý bol myslím v obci, kde sa narodil Mikuláš Černák, tak napísal dobrozdanie do väznice na to, aby bol predčasne prepustený," hovorí Murín.

Tí, ktorí odmietajú učenie cirkvi - bez pohrebu

"Aj Mikuláš Černák mal svoje slabé chvíle, kedy pochyboval o tom, či to stálo všetko za to," dodáva Murín. "Kódex cirkevného práva nariaďuje odmietnuť cirkevný pohreb aj ľuďom, ktorí verejne spochybňujú, alebo odmietajú učenie cirkvi, ale aj tým, ktorí sa nechali spopolniť z dôvodov odporujúcich kresťanskej viere," tvrdí Gazda. 

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy