Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Podivné praktiky v cirkvi vyšetruje polícia, na podnet Bezáka
Zdielať na

Podivné praktiky v cirkvi vyšetruje polícia, na podnet Bezáka

BRATISLAVA/VATIKÁN / Podozrivé machinácie s cirkevným majetkom v Trnavskej diecéze, ktoré odhalil dnes už odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák, sú zatiaľ neobjasnené. Podľa arcibiskupa, ktorý sa dostal svojimi zisteniami do nemilosti cirkvi, svoje zistenia už dôkladne vyrozprával dozorujúcej prokurátorke. Polícia však dôkazy preveruje aj v zahraničí, napríklad aj v USA.

Podozrivé financovanie?

Šek v hodnote 1,5 milióna dolárov, ktorý prišiel na trnavský arcibiskupský úrad, si mal vybrať samotný arcibiskup Róbert Bezák. Ten to však odmietol a informoval o tom políciu.

Mohlo ísť o podozrivé financovanie sociálneho zariadenia, ktoré je rodinne prepojené s bývalým arcibiskupom Sokolom, alebo o značný finančný dar americkej rodiny. A taktiež o kšefty s pozemkami.

Audit inicioval Bezák

Audit, ktorý inicioval Róbert Bezák stále vyšetruje polícia a k dnešnému dňu je isté len to, že ide o komplikované šetrenie. "Bol som naozaj na vypočutí u pani prokurátorky. To, čo som mohol povedať z tej mojej strany, som povedal. Ja som sa z tej mojej strany dostal k tým výsledkom a tí ďalší, ktorí sú kompetentní, tak tí budú asi tiež pozvaní," uviedol Róbert Bezák.

Samotná policajná vyšetrovateľka k dnešnému dňu stále nedospela k takým dôkazom, ktoré by ju prinútili obviniť konkrétnu osobu. "Tu hovoríme o 21 rokoch. Veľmi dlhá doba samozrejme prešetrovať to. To je tak zauzlené jedno s druhým," dodal Bezák.

Machinácie odkryl v knihe...

Záhadné finančné machinácie v slovenskej katolíckej cirkvi odkryl odvolaný arcibiskup Bezák v knihe novinárky Marie Vrabcovej Vyznanie. Dalo by sa povedať, že vo svojej knihe hovorí doslova o kšeftoch. Cíti sa nepohodlný, odvolaný, nepotrebný a sklamaný. Viac sa dočítate TU. 

Robert Bezák sa chcel verejne postaviť proti prezidentskej kandidatúre expremiéra Jána Čarnogurského. Dôvody taktiež opísal vo svojej knihe. Tvrdí, že knihu arcibiskupa Bezáka si určite prečíta, keď si nájde čas.

Nie však preto, že sú v nej pasáže, ktoré sa ho priamo dotýkajú. "Lebo arcibiskupa Bezáka som rád počúval ako kňaza a ešte predtým, než bol menovaný arcibiskupom," dodáva Čarnogurský. VIAC TU. 

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy