Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Skutočná pravda o slovenskej cirkvi? Kšefty s peniazmi!
Zdielať na

Skutočná pravda o slovenskej cirkvi? Kšefty s peniazmi!

BRATISLAVA / Záhadné machinácie v slovenskej katolíckej cirkvi. Aj tie odkrýva odvolaný trnavský arcibiskup Robert Bezák. Dalo by sa povedať, že vo svojej knihe hovorí doslova o kšeftoch. Cíti sa nepohodlný, odvolaný, nepotrebný a sklamaný...

Pozadie finančných machinácií

Arcibiskup Róbert Bezák povedal svoje "Vyznanie". Tak sa volá kniha, ktorú napísala spolu s bývalým arcibiskupom trnavskej diecézy novinárka Márie Vrabcová. Spoveď Róberta Bezáka odkrýva pozadie finančných machinácií v  cirkvi. 

Otvorene hovorí o pozadí svojho odvolania pápežom Benediktom IX. „Pre mňa stať sa arcibiskupom bolo zázrakom,“ povedal s tým, že sa nepohyboval vo vysokých cirkevných kruhoch. „Bolo to pozvanie, ktoré je možné, lebo z kňaza sa môže stať biskup. Ale aby arcibiskup odchádzal z diecézy, je to väčšia podivnosť,“ konštatoval.

Obsah Bezákovej knihy sa zrejme vysokým cirkevným hodnostárom bude čítať s trpkosťou. Prečo? Otvorene hovorí o finančných machináciách v trnavskej arcidiecéze. O exkluzívnych zmluvách za právne služby v miliónových sumách, dedičstvách v Amerike, o cirkevných miliónoch pripísaných na súkromné účty. "V knihe sme zhrnuli fakty, ktoré sa pospájali do celku a vložil som do nej svoje vnímanie," uviedol.

Som mŕtvy muž

Odvolaný trnavský arcibiskup by mal začať pôsobiť v Taliansku. A to po Novom roku. Bezák nechce, aby Slovensko išlo za ním do Talianska. "Pre mňa je toto rozlúčka. Nechcem, aby sa organizovali za mnou zájazdy. Nechcem žiadny Roberttour. Pre mňa sa jedna etapa skončila. Som mŕtvy muž. Na Slovensku nemám mandát,“ povedal a dodal, že cirkev nikdy neopustí. "Ak ma pošle preč, ja neodídem“.

Druhá kniha o Bezákovi vychádza vo vydavateľstve W press. Pôjde o knihu rozhovorov novinára Štefana Hríba s arcibiskupom Bezákom s názvom Medzi nebom a peklom. Podľa dostupných informácií na internete kniha vznikla ako výsledok dlhých letných rozhovorov v kláštore redemptoristov. VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ilustrak cirkev

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy