Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pápež František prosí o odpustenie sexuálnych škandálov cirkvi
Zdielať na

Pápež František prosí o odpustenie sexuálnych škandálov cirkvi

VATIKÁN / Pápež František v piatok požiadal o odpustenie za "diabolské" zneužívanie detí zo strany niektorých kňazov. Podľa svetových médií ide o doposiaľ najjasnejšie podobné vyhlásenie od jeho nástupu do čela katolíckej cirkvi v tejto otázke.

Prosba o odpustenie

"Cítim sa prinútený... osobne požiadať o odpustenie za škody, ktoré (kňazi) napáchali sexuálnym zneužívaním detí," cituje pontifika vatikánsky rozhlas. Cirkev si je podľa neho tohto problému vedomá, aj keď počet kňazov páchajúcich tieto skutky "je relatívne malý v porovnaní so všetkými ostatnými kňazmi". "Cirkev si je vedomá tejto... osobnej, morálnej škody napáchanej mužmi našej cirkvi a neurobíme ani jeden krok späť pri riešení tohto problému," povedal pápež František.

Katolíckou cirkvou v posledných rokoch otriasajú množiace sa škandály okolo zneužívania mladistvých. Prípady zaznamenali v Spojených štátoch, Írsku, Austrálii ale aj v Nemecku. Vatikán tvrdí, že každý rok dostáva asi 600 sťažností proti kňazom, ktorí údajne sexuálne zneužívali svojich veriacich. Väčšina z prípadov sa však neodohrala v súčasnosti, ale ešte v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Terčom kritiky

Cirkev bola terčom kritiky najmä preto, že kňazov podozrivých z pedofilných praktík biskupi nevyhadzovali z cirkvi, ale ich len presúvali do iných diecéz. Pápež František po nástupe do funkcie na jar tohto roku už sprísnil zákony týkajúce sa sexuálneho zneužívania detí . Vatikán chce svoju legislatívu zosúladiť s medzinárodnými dohovormi, ktorých je signatárom. 

Jedným z prípadov zneužívania detí kňazom je aj prípad poľského kňaza. Ten mal zneužiť stovky miništrantov a dokonca si písal aj denník. Kňaz (65) z poľského Tarchomina mal ešte v rokoch 2000 a 2001 zneužívať miništrantov vo svojom kostole. Kauza sa prevalila po tom, ako médiám jeden z bývalých miništrantov rozpovedal svoj príbeh. Tvrdil, že to, čo sa dialo jemu, robil kňaz aj desiatkam ďalších miništrantov.

Po troch rokoch vyšetrovania kňaza v utorok večer nakoniec polícia zadržala. "Kňaza sme obvinili z trestného činu pohlavného zneužívania maloletého a takzvaných iných sexuálnych činností," ozrejmil prokurátor Artur Orlowski. REPORTÁŽ TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy