Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kráľovská návšteva vo Vatikáne. Alžbeta II. sa stretla s pápežom
Zdielať na

Kráľovská návšteva vo Vatikáne. Alžbeta II. sa stretla s pápežom

VATIKÁN / Britská kráľovná Alžbeta II. sa po prvýkrát stretla s pápežom Františkom priamo vo Vatikáne. Obaja pri stretnutí porušili protokol. Pravdepodobne preto, že ich stretnutie bolo označované za súkromnú návštevu.

Neformálne stretnutie vo Vatikáne

Britská kráľovná Alžbeta II. navštívila priamo vo Vatikáne pápeža Františka, od ktorého dostala aj darček pre svoje pravnúča Georga. Potomkovi princa Williama a vojvodkyne Catherine prinesie kráľovná guľu z modrého polodrahokamu so zasadeným strieborným krížom. Alžbeta II. na oplátku venovala hlave cirkvi košík s plodmi zo svojich záhrad.

Stretnutie britskej kráľovnej a hlavy cirkvi mala súkromný charakter. Obišli aj protokolárne zvyky. "Kráľovná, ktorá je aj hlavou anglikánskej cirkvi, nebude v čiernych šatách so závojom, aby tak zdôraznila neformálny charakter návštevy," povedal hovorca Buckinghamského paláca.

Prvé stretnutie Alžbety II. a pápeža Františka

František prijal túto vzácnu návštevu - Alžbetu II. s manželom v menej formálnom prostredí. Namiesto Apoštolského paláca ich pozval, obrazne povedané, k sebe domov, do študovne neďaleko Dómu sv. Marty.

Návšteva vo Vatikáne je prvým vzájomným stretnutím Františka a Alžbety II., ktorú sprevádzal jej manžel princ Philip. Vatikán navštívila kráľovná už štvrtýkrát. V minulosti sa stretla osobne s pápežom Jánom XXIII. a dvakrát s Jánom Pavlom II.

ilustračná foto

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy