Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kňaz pedofil. Za štvrťrok už piaty prípad!
Zdielať na

Kňaz pedofil. Za štvrťrok už piaty prípad!

WROCLAW / Sexuálne škandály katolíckych duchovných sa objavujú čoraz častejšie. V Poľsku sa za posledný štvrťrok stal už piaty takýto prípad, keď mal kňaz zneužívať maloleté deti.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Zavolal si ich do hotela

"Žaloba bola podaná na základe výpovede troch chlapcov, s ktorými mal kňaz stráviť niekoľko dní v hoteli," informuje hovorkyňa poľskej polície Katarzyna Cislo. Tí po návrate domov vyrozprávali rodičom celý príbeh. Okamžite zavolali políciu. Vysvitlo, že kňaz sa o podobné veci pokúšal už dlhodobo.

34-ročný kňaz mal pritom mladých chlapcov zneužívať počas celého minulého roka. Keď na to ale polícia prišla, strávil 12 mesiacov vo vyšetrovacej väzbe. "Kňaz sa už rok nachádza v dočasnej väzbe," dodáva Cislo.

Známa firma

O súčinnosť bola v tomto prípade požiadaná aj Poľská katolícka cirkev. Nešlo totiž o prvý takýto priestupok kňaza – v roku 2010 ho obvinili a podmienečne odsúdili za detskú pornografiu. O 2 roky neskôr ale útočil znovu.

"V Poľsku cirkev spolupracuje v takýchto prípadoch s prokuratúrou, a každý takýto prípad je oznamovaný kongregácii pre náuku viery. Najťažším trestom za pedofíliu je v takýchto prípadoch prepustenie z kňazského úradu," informuje katolícky kňaz Robert Necek.

V prípade dokázania viny tak na katolíckeho kňaza čaká trest odňatia slobody od päť do desať rokov za mrežami. Rôzne názory majú na takéto aféry aj samotní Poliaci. "Malé deti potrebujú lásku, nevedia, čo je to zlý alebo dobrý dotyk, ale musia sa to učiť," hovorí jeden z nich.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy