Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež zbavil vysokopostaveného arcibiskupa funkcie, pre pedofíliu
Zdielať na

Pápež zbavil vysokopostaveného arcibiskupa funkcie, pre pedofíliu

VATIKÁN / Vatikán zbavil bývalého pápežského nuncia v Dominikánskej republike, poľského arcibiskupa Józefa Wesolowského, kňažských povinností. Vysoký rímskokatolícky hodnostár totiž čelí obvineniu zo sexuálneho zneužívania mladého chlapca.

Vatikán v piatok oznámil, že Kongregácia pre náuku viery, ktorá vyšetruje zločiny v cirkvi, uznala Wesolowského vinným.

V súčasnosti už emeritný pápež Benedikt XVI. len počas dvoch rokov zbavil kňažských povinností štyristo duchovných práve pre obvinenia zo zneužívania detí.

Podľa vatikánskemu rozhlasu skončil prvý stupeň súdneho konania v kanonickom procese. Trestné konanie bude pokračovať, akonáhle bude vynesený konečný rozsudok kanonického procesu.

Wesolowskému obmedzili aj osobnú slobodu. Na odvolanie má dva mesiace.
Doposiaľ je najvyšším hodnostárom Vatikánu, ktorý je oficiálne vyšetrovaný pre sexuálne zneužívanie detí. Poliaka ešte v auguste minulého roka z Dominikánskej republiky odvolal pápež František. Karibská krajina požaduje jeho vydanie, Vatikán to ale odmieta.

Deti v dome

Dominikánske úrady vyšetrujú aj ďalšieho poľského kňaza a priateľa Józefa Wesolowského, Wojciecha Gila, ktorý bol v máji odvolaný z horskej farnosti v Juncalite kvôli obvineniu miestnych obyvateľov z obťažovania miništrantov.

Údajne bral chlapcov aj do domu Wesolowského. Gila vo februári zatkla polícia v Poľsku na základe medzinárodného zatykača.

Zneužil dievčatko

Poľská katolícka cirkev pred pár dňami riešila pedofilný škandál, keď mal kňaz zneužiť len osemročné dievčatko.

Kňaz z poľskej dedinky Skawa mal využiť chvíľu, keď malá Daniela spala spolu so svojimi ďalšími štyrmi kamarátkami v izbe. Údajne ju nútil k pohlavnému styku. Pozrite si reportáž:

Pápež sa hanbí

Sexuálne zneužívanie detí duchovnými nedávno opäť verejne odsúdil aj pápež František. Verejnosť uistil o svojom odhodlaní presadzovať nulovú toleranciu voči páchateľom týchto činov, ktoré považuje za rovnakú svätokrádež ako "čierne omše" satanistov. "Kňazi, ktorí toto páchajú, zrádzajú Boha," uviedol. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy