Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pápež František sa ospravedlnil za skazenosť duchovných
Zdielať na

Pápež František sa ospravedlnil za skazenosť duchovných

Zdroj: SITA

VATIKÁN / Pápež František sa počas pondeľňajšej omše vyjadril ku skazenosti katolíckych duchovných i prelátov. Skritizovla ju a vyzval veriacich, aby jej nepodľahli.

"Keď v novinách čítame, že tá či oná osoba je skorumpovaná, a to vrátane niektorých prelátov, musíme zaň ho ako kresťania žiadať o ospravedlnenie," priznal v pondelok pápež František.

Počas omše upozornil, že za skazenosť mocných nakoniec platia chudobní, ktorí sa pre chamtivosť druhých ocitajú bez toho, čo potrebujú a na čo majú právo.

"Často čítame, ako skončil pred súdom politik, ktorý zázračne zbohatol, ako skončil pred súdom šéf podniku, ktorý rozprávkovo zbohatol, teda vykorisťovaním svojich zamestnancov. Hovorí sa aj o prelátovi, ktorý sa príliš obohatil, opustil svoje pastoračné povinnosti, aby sa staral o svoju moc," konštatoval pápež.

Korupcia je hriech

"Tak je to so skorumpovanými politikmi, podnikateľmi i cirkevnými hodnostármi. Všade sú takí. Treba si ale povedať pravdu: skazenosť je hriech, ktorý je na dosah a ktorého sa dopúšťa ten, kto má ekonomickú, politickú či cirkevnú právomoc nad druhými. Pokúša všetkých. Tento hriech je na dosah, pretože kto má nejakú právomoc, cíti sa mocným, cíti sa skoro ako Boh," kázal pápež.

Za skazenosť môže napríklad nedostatok liekov v nemocniciach či deti bez možnosti vzdelania. "Jediným východiskom z tejto skazenosti je služba. Skazenosť totiž vychádza z domýšľavosti a pýchy, zatiaľ čo služba pokoruje. Skromná dobročinná láska pomáha druhým," prehlásil.

Pápež tiež odsúdil finančné trhy, ktoré podľa neho vládnu nad osudom ľudí a neslúžia ich záujmom. "Špekulácie okolo cien potravín je škanál, ktorý má vážne dopady na najchudobnejších. Majú problém dostať sa vôbec k jedlu," prehlásil pápež.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy