Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež sa s Peresom a Abbásom pomodlí za mier na Blízkom východe
Zdielať na

Pápež sa s Peresom a Abbásom pomodlí za mier na Blízkom východe

VATIKÁN / Vo Vatikáne sa v nedeľu stretne pápež František s izraelským prezidentom Šimonom Peresom a palestínskym vodcom Mahmúdom Abbásom, aby sa spoločne pomodlili za mier na Blízkom východe.

Vo Vatikáne sa v nedeľu konala omša, ktorá predchádzala podvečernému stretnutiu Pápeža Františka s Peresom a Abbásom.

"Večer sa ku mne pripoja prezidenti Izraela a Palestíny, aby sme sa spoločne pomodlili," oznámil pápež nadšenému davu počas omše.

"Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa modlili za toto stretnutie," dodal František.

Prezidenti sa stretnú vo Vatikánskych záhradách, kde strávia dve hodiny.

SITA

Kresťania, židia a moslimovia

Lídri Izraela a Vatikánu sa do Vatikánu vydali oddelene, obklopení rabínmi a imámami, teda židovskými a moslimskými duchovnými.

Pápež na margo spoločnej modlitby s vodcami uviedol "Modlitebné stretnutie nebude sprostredkovaním alebo hľadaním východísk. Stretneme sa, aby sme sa pomodlili, to je všetko. Potom pôjde každý domov"

František pripustil, že by bolo bláznovstvo, aby sám za tejto situácie predkladal nejaké mierové návrhy. Modlitba mala byť skôr ukážkou, že tri vyznania - kresťanské, židovské a islam - majú spoločné korene a mali by v záujme mieru spolupracovať. 

SITA

Ťažšie, ako kedykoľvek predtým

Františkova iniciatíva prichádza v čase, kedy je mierový proces uprostred krízy a vzťahy medzi Izraelom a Palestínou sú poznamenané nedôverou. Riešenie nekonečného konfliktu je pravdepodobne vzdialenejšie ako kedykoľvek predtým.

Na zostavenie novej palestínskej vlády, v ktorej sú aj členovia radikálneho Hamásu, odpovedala izraelská vláda ohlásením masovej výstavby nových bytov pre tisícky osadníkov v okupovaných oblastiach.

Pozrite si video z nedeľnej omše pápeža Františka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy