Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Turné pápeža Františka pokračuje, navštívil Betlehem
Zdielať na

Turné pápeža Františka pokračuje, navštívil Betlehem

JERUZALEM / Pápež František vyzval v nedeľu v Betleheme opäť k nájdeniu mieru medzi Izraelom a Palestíncami. Urobil tak pri spoločnom vystúpení s palestínskym vodcom Mahmudom Abbásom. Pápež do Betlehema priletel z Jordánska, kde v sobotu zahájil trojdennú blízkovýchodnú cestu.

Turné pokračuje v Betleheme

Hoci Vatikán kládol dôraz na náboženský charakter pápežovej návštevy, politickým témam sa František nevyhol. Jordánsko ocenil za jeho pomoc ľuďom, ktorí utiekli zo Sýrie a žiadal Ammán, aby pomohol nájsť riešenie sýrskeho konfliktu.

Palestínci jeho cestu vnímajú politicky. Už to, že František letel z Ammánu priamo do Betlehema, nie však cez Izrael ako jeho predchodcovia, je podľa nich prejavom uznania ich nezávislosti. Vatikán označoval Abbása ako palestínskeho prezidenta a pápež hovoril o dobrých vzťahoch Vatikánu so "štátom Palestína".

"Je potrebné raz a navždy znásobiť úsilie a vytvoriť podmienky na trvalý mier, ktorý bude založený na spravodlivosti, uznaní práv jednotlivcov a vzájomnej bezpečnosti," uviedol pápež v prítomnosti Abbása.

Usporiadanie malo podobu tlačovej konferencie, čomu sa Vatikán vyhýbal a dbal na to, aby pápežove prejavy boli pripravené a aby sa nevystavil akejkoľvek improvizácii.

Chce mier

Vo štvrtkovom preslove žiadal František, aby všetci našli "odvahu k veľkorysosti a tvorivosti a ukončili dlhý konflikt, ktorý spôsobil toľko rán, ktoré sa stále len hoja". Izraelsko-palestínske mierové rozhovory obnovili síce vlani, ale tento rok skončili neúspešne.

Abbás na rozdiel od pápeža volil konfrontačný tón, keď obvinil Izrael, že sa snaží vyhnať kresťanov a moslimov z východného Jeruzalema. "Informovali sme o systematických snahách Izraela zmeniť vzhľad a charakter východného Jeruzalema a vyhnať z neho palestínske obyvateľstvo, kresťanov a moslimov," povedal.

Pápež po stretnutí nastúpil do otvoreného automobilu a zdravil sa v uliciach Betlehema s ľuďmi, medzi ktorými boli aj zahraniční turisti. Neplánovane sa zastavil pri bariére, ktorá oddeľuje západný breh Jordánu od územia Izraelu. Bariéra sa nachádza v tesnej blízkosti Betlehema. Vystúpil z auta a niekoľko minút sa zdržal pod jednou z izraelských strážnych veží.

Na námestí Jasličiek odslúži omšu, naobeduje sa s palestínskymi rodinami a poobede ho čaká súkromná návšteva baziliky Narodenia Pána. V podvečer ho čakajú v Tel Avive, kde začne jeho izraelský program.

Príslušníci izraelskej krajnej pravice organizujú už niekoľko týždňov akcie proti pápežovej návšteve. Polícia zatkla už 26 osôb, pretože proti Františkovi protestovali v Jeruzaleme. V sobotu v noci sa pri Davidovom hrobe zhromaždilo asi 150 ľudí a začali hádzať kamene a fľaše na policajtov, pričom dvoch zranili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy