Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Veľký deň katolíckej cirkvi. Ján Pavol II. a Ján XXIII. vyhlásení za svätých
Zdielať na

Veľký deň katolíckej cirkvi. Ján Pavol II. a Ján XXIII. vyhlásení za svätých

VATIKÁN / Pápež František v nedeľu pred zaplneným námestím sv. Petra vo vatikáne prehlásil za svätých dvoch svojich predchodcov - Jána Pavla II. a Jána XXIII.. Na obrade, ktorý je označovaný za jednu z najvýznamnejších udalostí novodobých dejín katolíckej cirkvi, bol aj emeritný pápež Benedikt XVI. Ten sa vzdal svojho úradu zo zdravotných dôvodov minulý rok.

Veriacich neodradil ani dážď

Svätopeterské námestie, na ktoré sa zmestí okolo 180 000, zaplnili davy ľudí hneď po otvorení. Neodradil ich ani dážď. Pred samotnou omšou spojenou s kanonizáciou začal obrad modlitbami a spevmi.

Svätorečenie začalo krátko po 10:00, kedy prefekt vatikánskej kongregácie pre blahorečenie a svätorečenie Angelo Amato trikrát požiadal pápeža Františka o svätorečenie dvoch pápežov. Podľa tradície stačí jedná žiadosť. Trojnásobná žiadosť o kanonizáciu podľa Vatikánu podčiarkuje dôležitosť slávnostnej chvíle.

Na omši aj Benedikt XVI.

Na svätorečení Jána Pavla II. a Jána XXIII. bol aj bývalý pápež Benedikt XVI. Počas omše sedel na ľavo od oltára. Podľa agentúry AFP bol jasne odlíšený od úradujúceho pápeža. Benedikt XVI. prišiel celý v bielom a ako priateľa poľského pápeža Jána Pavla II. ho nadšene uvítali najmä poľskí pútnici.

"Dvaja svätí pápeži v nebi, dvaja pápeži na Svätopeterskom námestí," bolo napísané na jednom z mnohých transparentov, ktorý sa dal vo Vatikáne vzhliadnuť.

Pápež František krátko po zahájení obradu prehlásil Jána Pavla II. a Jána XXIII. za svätých a zdôraznil, že ich má ako svätých uctievať celá cirkev. Na oltár boli potom uložené relikvie oboch novo svätorečených: krv Jána Pavla II. a kúsok pokožky Jána XXIII. Angelo Amato nakoniec pápežovi poďakoval a požiadal ho, aby oficiálnym dokumentom kanonizáciu potvrdil.

Noc pod šírim nebom

Desaťtisíce ľudí v nedeľu skoro ráno zaplnili Námestie sv. Petra vo Vatikáne. Pápež František tu prehlási za svätých dvoch predchodcov na čele katolíckej cirkvi - Jána Pavla II. a Jána XXIII. Polícia námestie otvorili o 5:30, približne štyri hodiny pred začiatkom slávnostného obradu.

Medzi prvými prišli na námestie poľskí pútnici s červeno-bielymi vlajkami. Väčšina z nich strávila noc pod šírim nebom na matracoch v okolitých uliciach. Iní nešli spať vôbec a zúčastnili sa modlitieb v asi desiatke kostolov v centru Ríma, píše agentúra AP. Kanonizáciu zahájil František o 10:00.

V rodnom meste Jána Pavla II. Wadowiciach to žilo, pozrite si reportáž:

Najobľúbenejší a najvplyvnejší

Obaja zosnulí pápeži sú považovaní za najobľúbenejšie a najvplyvnejšie hlavy katolíckej cirkvi v novodobých dejinách. Ján Pavol II. stál na čele cirkvi od roku 1978 do svojej smrti v roku 2005. Prispel k pádu komunistických režimov vo východnej a strednej Európe. Ján XXIII., ktorý bol pápežom v rokoch 1958 - 1963, zvolal druhý vatikánsky koncil, ktorého úlohou bolo reagovať na potreby modernej doby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy