Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vatikán praská vo švíkoch! Do svätorečenia pápežov ostavájú hodiny
Zdielať na

Vatikán praská vo švíkoch! Do svätorečenia pápežov ostavájú hodiny

RÍM / Do svätorečenia dvoch pápežov v Ríme, Jána Pavla II. a Jána XXIII. zostáva približne 12 hodín. Atmosféra vo Vatikáne naberá na obrátkach. Dav sa modlí a spieva. Počas soboty prichádzali do Vatikánu ľudia z rôznych kútov zeme. Nikto však nedokáže, čo sa počtu týka, poraziť Poliakov.

Poľská okupácia

Totálna okupácia Ríma Poliakmi. Tak by sa dala opísať situácia o Vatikáne. Na ulici je počuť prevažne poľský jazyk a vo vzduchu sa mihajú predovšetkým bielo-červené vlajky.

Poliaci ale neboli jediní, ktorí oslavovali svätorečenie dvoch pápežov. K spevu sa pripojili aj desiatky iných veriacich z rôznych krajín. Ján Pavol II. podľa nich spája ľudí aj po svojej smrti. "Len tí ľudia, ktorí v osobe Jána Pavla 2. videli svätca dokážu teraz stáť v radoch tlačiac sa,aby videli jeho hrob," tvrdí hovorca krakowskej arcidiecézy Robert Necek.

"Ja som bola v októbri birmovaná a vybrala som si práve Jána Pavla II. ako svojho druhého birmovného patróna. Takže to bol hlavný dôvod, prečo som sem chcela ísť," hovorí veriaca z Česka Anička.

Slovenskí veriaci sa nestratia

Do Ríma dorazila už aj hlavná skupina slovenských veriacich. Tí sa vybrali k hrobu Jána Pavla II. Dlhý čas čakania si krátili modlením. "Jána Pavla II. máme všetci v živej pamäti, takže sme prišli kvôli nemu ale aj kvôli druhému pápežovi," hovoria slovenskí veriaci. "Tak registrujem že je tu 8 autobusov čo som len ja tu videl. Ale očividne čo sú tu Slováci, ale určite ich je tu oveľa viac," hovorí slovenský kňaz Pavol Gajdoš.

Na svätorečenie prišla aj skupinka slovenských študentov. Tí plánujú stráviť noc na svätopeterskom námestí. "Dúfame, že sa dostaneme vlastne hentam aby sme videli aj pápeža, aj všetko aj keď je to asi skôr nereálne, ale dúfame že sa tam dostaneme," hovorí študentka Barbora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy