Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pápež František sa ospravedlnil za zneužívanie detí kňazmi
Zdielať na

Pápež František sa ospravedlnil za zneužívanie detí kňazmi

Zdroj: SITA

VATIKÁN / Pápež František opäť odsúdil sexuálne zneužívanie detí duchovnými a uistil verejnosť o svojom odhodlaní presadzovať nulovú toleranciu voči páchateľom týchto činov, ktoré považuje za rovnakú svätokrádež ako "čierne omše" satanistov.

Na palube lietadla, ktorým letel späť z návštevy Blízkeho východu, pápež taktiež novinárom oznámil, že sa má budúci týždeň vo Vatikáne po prvýkrát stretnúť so skupinou obetí tohto zneužívania.

Žiadne privilégiá

Pokiaľ ide o postoj Vatikánu voči duchovným obvineným z pedofílie, František zdôraznil, že vyšetrovanie sa týkalo aj troch biskupov. Jeden z nich už bol odsúdený, čo dokazuje, že v tejto veci neexistujú privilégiá. "Kňazi, ktorí toto páchajú, zrádzajú Boha," uviedol.

Kňazi prišli o funkciu

Minulý mesiac sa pápež František ospravedlnil za prípady sexuálneho zneužívania detí kňazmi a uistil, že páchatelia neujdú trestu. Zároveň požiadal o odpustenie. Začiatkom tohto mesiaca Vatikán oznámil, že za posledných desať rokov zbavil pre sexuálne zneužívanie detí úradu 848 kňazov. Ďalších 2572 potrestal menšími trestami. VIAC TU.

Hoci sa pápež František za zneužívanie kňazmi ospravedlnil a inicioval vznik novej medzinárodnej komisie na ochranu detí, škandály cirkvou otriasajú stále.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy