Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zomrel spevák a herec Josef Laufer, štyri roky bol v umelom spánku
Zdielať na

Zomrel spevák a herec Josef Laufer, štyri roky bol v umelom spánku

PRAHA / V sobotu 20. apríla večer zomrel po dlhej chorobe spevák a herec Josef Laufer. Interpret hitu Sbohem, lásko, já jedu dál sa dožil 84 rokov.

Informáciu webu Blesk.cz o spevákovom úmrtí potvrdil producent Oldřich Lichtenberg, ktorému ju oznámila spevákova dcéra Ester. Posledné štyri roky strávil Laufer v nemocnici v umelom spánku po operácii srdcovej chlopne.

​Laufer bol považovaný za muža mnohých profesií. Popri hraní a spievaní sa živil aj ako režisér, spisovateľ, moderátor alebo tlmočník. Narodil sa vo Francúzsku, jeho otec bol českého pôvodu a matka rodená Španielka. Svoje detstvo prežil v Anglicku, kde otec do roku 1947 pracoval ako vojenský lekár.

Laufer rozprával viacerými jazykmi

Laufer si zahral či zaspieval aj v niekoľkých filmoch. Ako profesionálny spevák pop music koncertoval so skupinou Golem, viacero úloh odohral tiež v muzikáloch. Vo svojej kariére využíval svoje jazykové znalosti, hovoril plynulo po anglicky, španielsky a nemecky.

Okrem hitu Sbohem, lásko, já jedu dál aj ako interpret hitov ako Maria, In The Ghetto či La Bamba. Na striebornom plátne Laufer debutoval v muzikáli Starci na chmelu v roku 1964. Objavil sa potom v desiatkach filmov, televíznych inscenácií alebo seriáloch (Trhovisko senzácií, Cirkus Humberto). Z posledných rokov bol Laufer divákom asi najviac známy z komediálnej série Kameňák.

Josef Laufer účinkoval aj v relácii TV JOJ Všetko čo mám rád. Zaspieval aj hit Sbohem, lásko, já jedu dál:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy