Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Americká Snemovňa reprezentantov schválila balík pomoci pre Ukrajinu. Povedie to k zabíjaniu, vyhlásil Kremeľ
Zdielať na

Americká Snemovňa reprezentantov schválila balík pomoci pre Ukrajinu. Povedie to k zabíjaniu, vyhlásil Kremeľ

WASHINGTON / Americká Snemovňa schválila návrh balík pomoci pre Ukrajinu. Prijala aj návrh zákona o vojenskej pomoci Izraelu.

Pre vyčlenenie až 60,8 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur) na podporu Ruskom napadnutej Ukrajiny dnes zdvihlo ruku 311 kongresmanov. Proti bolo 112. Teraz návrh poputuje do Senátu, ktorým by mal podľa očakávania prejsť. Prezident Joe Biden ho podľa predchádzajúcich vyhlásení potom urýchlene podpíše. Kremeľ však vyhlásil, že to povedie k ďalšiemu zabíjaniu. 

​Spojené štáty sú najväčším zahraničným vojenským podporovateľom Kyjeva, podľa údajov Pentagonu mu od začiatku vojny poskytli vybavenie v hodnote 44,2 miliardy dolárov. Pomoc však v posledných mesiacoch viazla pre vnútropolitické spory v Kongrese a čoraz viac západných partnerov Ukrajiny, vrátane Česka, upozorňovalo, že Ukrajina by bez americkej podpory nemusela v najbližších mesiacoch ustáť očakávanú ruskú ofenzívu.

Palestínsky prezident vojenskú pomoc odsudzuje

Miliardy pre Izrael, ktoré schválila americká Snemovňa reprezentantov, sú "agresiou voči palestínskemu ľudu", vyhlásil hovorca prezidenta palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása. Tieto peniaze sa podľa Abbása môžu "pretaviť do tisícov palestínskych strát na životoch v Pásme Gazy" a Západnom brehu. Dodal, že ide o "nebezpečnú eskaláciu".

Von der Leyenová: Ukrajina si zaslúži všetku podporu

 "Dôležitý zákon o pomoci USA zabráni rozšíreniu vojny, zachráni tisíce a tisíce životov a pomôže obom našim krajinám, aby sa stali silnejšie," napísal Zelenskyj na sociálnych sieťach. "Dúfame, že tieto zákony podporí Senát a zašlú ich na stôl prezidentovi Bidenovi," doplnil s poďakovaním Spojeným štátom.

"Ukrajina si zaslúži všetku podporu proti Rusku, ktorú môže dostať. Teraz prosíme Senát USA, aby hlasoval čo najrýchlejšie, pretože ide o životy. Transatlantickí spojenci sú jednotní v podpore slobody a demokracie," napísala na sociálnej sieti predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Peskov: Vinou kyjevského režimu sa zabije ešte viac Ukrajincov

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že rozhodnutie americkej snemovne bolo "očakávané a predvídateľné". "Ďalej obohatí Spojené štáty americké a ešte viac zničí Ukrajinu, keď vinou kyjevského režimu zabije ešte viac Ukrajincov," vyhlásil podľa štátnej tlačovej agentúry TASS.

Biden ocenil demokratických i republikánskych kongresmanov, ktorí krátko po sebe odobrili pomoc Ukrajine, Izraelu i Taiwanu. "V tomto kritickom bode sa spojili, aby odpovedali na výzvu dejín," vyhlásil s tým, že prijatý balík poskytne kritickú podporu Izraelu a Ukrajine, no tiež naliehavo potrebnú humanitárnu pomoc Pásmu Gazy, Sudánu, Haiti a ďalším krajinám, pričom posilní bezpečnosť a stabilitu v indo-tichomorskom regióne.

Hlasovalo sa aj o pomoci Izraelu

Pre vyčlenenie 26,4 miliardy dolárov na podporu židovského štátu a tiež na humanitárnu pomoc v regióne zdvihlo ruku 366 kongresmanov, proti bolo 58. Senátom by mal zákon podľa očakávania prejsť bez ťažkostí, potom ho podľa svojich predchádzajúcich vyhlásení urýchlene podpíše prezident Joe Biden.

​Uvoľnené finančné prostriedky pre Izrael sú určené na podporu "jeho úsilia ubrániť sa Iránu a jeho spojencom a na posilnenie vojenských operácií USA v reakcii na nedávne útoky", uvádza sa v zhrnutí legislatívy. Táto suma zahŕňa aj 9,2 miliardy dolárov na humanitárnu pomoc - vrátane základných potravín, prístrešia a základných služieb - pre obyvateľstvo sužované krízami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy