Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
785. deň na Ukrajine: Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti mala zahynúť tehotná žena
Zdielať na

785. deň na Ukrajine: Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti mala zahynúť tehotná žena

KYJEV / Dvaja ľudia zahynuli v noci na sobotu pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol v sobotu nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin v piatok zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sociálnej sieti. Ukrajina spustila v noci na sobotu vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva. Pri ukrajinskom sobotnom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v Belgorodskej oblasti

Obytná budova a stodola v obci Poroz pri útoku "kompletne zhoreli", uviedol guvernér. Ďalšia obytná budova bola vážne poškodená. "Súkromný obytný dom zachvátil v dôsledku explózie dvoch výbušných zariadení požiar, pri ktorom tragicky zomreli dvaja civilisti - žena, ktorá sa zotavovala zo zlomeniny stehennej kosti, a muž, ktorý sa o ňu staral," napísal Gladkov na sociálnej sieti. "Synovi nebožtíka sa v poslednej chvíli podarilo z horiaceho domu utiecť," dodal.

Gladkov uviedol, že na mieste sú záchranári a obhliadka miesta bude vykonaná za denného svetla. Gubernátori Kurskej, Kalužskej a Brjanskej oblasti v západnom Rusku taktiež hlásili útoky vo svojich oblastiach. Ukrajina v posledných týždňoch vystupňovala svoje útoky na Rusko, pričom sa zameriava najmä na lokality s energetickou infraštruktúrou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina sa v boji proti ruskej ofenzíve spolieha na vojenskú podporu západu, predovšetkým USA, nalieha na spojencov, aby urýchlili dodávky zbraní jeho armáde.

Ruský denník informoval o zabití svojho spravodajcu po ukrajinskom útoku

K útoku došlo počas návratu novinára a jeho štábu z reportážnej cesty. "Na filmový štáb zaútočilo niekoľko nepriateľských dronov naraz. Prvý úder ich minul, ale pri druhom bol novinár zranený a na následky zranenia zomrel," uviedol denník. Podľa novín predtým 42-ročný reportér informoval o udalostiach spoza frontových línií vo východnej časti ukrajinskej Doneckej oblasti, vrátane Ruskom okupovaného ukrajinského mesta Mariupol.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí vo svojom vyhlásení útok ostro odsúdila a označila ho za "akt pomsty" za jeho novinársku prácu. Ukrajina podľa agentúry Reuters tento útok bezprostredne nekomentovala. Najmenej 15 novinárov bolo zabitých pri informovaní o konflikte na Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022, uvádza Výbor na ochranu novinárov, organizácia na ochranu slobody tlače.

Ukrajina zasiahla v noci dronmi tri elektrické stanice a sklad paliva v Rusku

"Zasiahnuté boli najmenej tri elektrické stanice a sklad paliva a začali horieť. Cieľom bola energetická infraštruktúra, ktorá napája ruský vojensko-priemyselný komplex," povedal zdroj. Ruské ministerstvo obrany tiež uviedlo, že Ukrajina vypustila v noci na sobotu vlnu dronov na osem ruských oblastí. Protivzdušná obrana zostrelila 50 dronov nad ôsmimi ruskými oblasťami, vrátane 26 dronov nad západnou Belgorodskou oblasťou v blízkosti ukrajinskej hranice, dodalo ruské ministerstvo.

Vo vlne útokov zahynuli dvaja ľudia - žena so zlomenou nohou a muž, ktorý jej pomáhal, keď výbuchy spôsobili požiar ich domu. Informoval o tom na sociálnych sieťach gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov. Drony boli podľa ruského ministerstva obrany tiež údajne zničené nad Brianskou, Kurskou, Tulskou, Smolenskou, Riazanskou a Kalužskou oblasťou, teda nad západom a juhom Ruska, ale aj nad Moskovskou oblasťou.

Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

Medzi zasiahnutými regiónmi bola aj Belgorodská oblasť. Gladkov skoro ráno informoval o dvoch ďalších obetiach útokov v tejto oblasti. Kyjev v posledných týždňoch vystupňoval svoje útoky na Rusko, pričom sa zameriava najmä na lokality s energetickou infraštruktúrou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina sa v boji proti ruskej ofenzíve spolieha na vojenskú podporu Západu, nalieha na spojencov, aby urýchlili dodávky zbraní jeho armáde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy