Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
784. deň na Ukrajine: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg
Zdielať na

784. deň na Ukrajine: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg

Zdroj: TASR

KYJEV / Najmenej deväť ľudí - vrátane dvoch detí- zahynulo pri nočnom ruskom raketovom útoku na ukrajinskú Dnepro-petrovskú oblasť. Takmer 30 ďalších utrpelo zranenia. Ruská armáda prišla o strategický bombardér, ktorý sa zrútil na juho-západe Ruska pri návrate z bojovej misie. Rusi tvrdia, že spadol pre technické problémy. K jeho zničeniu sa však prihlásili Ukrajinci, ktorí ho vraj zostrelili upravenou raketou systému S-200. Ukrajinský prezident Zelenskyj osobne navštívil zákopy na frontovej línii v Doneckej oblasti. Stretol sa s veliteľmi, ale aj s ranenými vojakmi, ktorým odovzdal ocenenia za statočnosť v boji. Generálny tajomník NATO dnes potvrdil, že členské štáty aliancie prisľúbili Ukrajine dodanie ďalších systémov proti-vzdušnej obrany.

​Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg

Krajiny Severoatlantickej aliancie sa zhodli na poskytnutí ďalších systémov protivzdušnej obrany Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej ozbrojenej agresii. Po dnešnej diskusii ministrov obrany vo formáte Rady NATO-Ukrajina to povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Štáty, ktoré uvedenými systémami nedisponujú, podľa neho prisľúbili finančné príspevky na ich nákup.

Ruský útok na Dnepropetrovskú oblasť si vyžiadal deväť obetí

Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než desať osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra. Obete hlásia v meste Dnipro i v Synelnykovskom rajóne juhovýchodne od tohto mesta. Úrady pôvodne hlásili osem obetí, jedno dieťa však neskôr zraneniam podľahlo v nemocnici. Počet obetí sa ešte môže zvýšiť, dodali úrady.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý opakovane žiadal spojencov o posilnenie protivzdušnej obrany, uviedol, že Rusko musí za útok niesť zodpovednosť. "Každá krajina, ktorá poskytuje Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, každý líder, ktorý pomáha presviedčať našich partnerov, že systémy protivzdušnej obrany by nemali byť uložené v skladoch, ale nasadené v mestách a každý, kto podporuje našu obranu, je záchrancom života," napísal v príspevku na sociálnej sieti.

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra

Ukrajina tvrdí, že zostrelila ruský bombardér, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska. V noci na piatok 19. apríla útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih. "Toto bolo lietadlo, ktoré bombardovalo Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa za naše mestá a civilistov," povedal hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš.
     
Podľa ruského ministerstva obrany k incidentu došlo pri návrate na letisko po dokončení bojovej misie. Na palube lietadla nebola žiadna munícia, zrútilo sa v neobývanej oblasti a pri jeho páde nedošlo k žiadnej deštrukcii. Na palube lietadla boli údajne štyria piloti. Jeden pilot pri páde prišiel o život, dvaja sú v nemocnici a po štvrtom pokračuje pátranie.

Zelenskyj prišiel za vojakmi bojujúcimi na fronte v Doneckej oblasti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojakov bojujúcich na fronte Doneckej oblasti, kde Rusi pomaly postupujú. Zelenskyj o tom dnes informoval na telegrame. "Musíme si vždy vážiť ľudí, ktorí robia všetko pre to, aby Ukrajina žila a vzdorovala okupantom," povedal Zelenskyj.

V Doneckej oblasti ukrajinská armáda zvádza boje už od roku 2014, pred začiatkom plnohodnotnej ruskej invázie z predvlaňajšieho februára tam bojovala proti separatistom podporovaným Moskvou. Ukrajina v tejto časti frontu posilňuje budovanie obranných línií v situácii, keď ukrajinskí činitelia varujú, že ruské jednotky by tam neskôr počas jari alebo v lete mohli podniknúť ofenzívu.

Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok, tvrdí CIA

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Bill Burns.  Varovanie prichádza krátko pred tým, ako bude Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v sobotu hlasovať o balíku pomoci pre Ukrajinu v hodnote 61 miliárd dolárov. 

Administratíva prezidenta Joea Bidena  varovala, že Kyjev by mohol stratiť územie v prospech ruských inváznych síl, ak nedostane viac pomoci od Washingtonu. "Myslím si, že s podporou, ktorú by priniesla vojenská pomoc, sú Ukrajinci úplne schopní udržať si svoje postavenie v roku 2024. Bez dodatočnej pomoci bude situácia oveľa horšia," povedal Burns v prejave v Centre Georgea W. Busha pre spravodajské služby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy