Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lekári zrejme prídu o licencie. V Južnej Kórey štrajkujú už takmer mesiac
Zdielať na

Lekári zrejme prídu o licencie. V Južnej Kórey štrajkujú už takmer mesiac

Zdroj: TASR/AP

SOUL / Vláda v Južnej Kórey spustí finálne kroky na pozastavenie licencií lekárov, ktorí už takmer mesiac štrajkujú proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

V Soule štrajkuje viac ako 90 percent z 13 000 stážistov a rezidentov. Tamojšia vláda vo februári oznámila, že od roku 2025 plánuje zvýšiť počet študentov medicíny až o dve tretiny. V súčasnosti je počet študentov obmedzený na 3058. Podľa plánu vlády by univerzity prijali ešte dodatočných 2000 študentov.

Juhokórejská vláda ohlásila spomalenie nárastu nových študentov po dosiahnutí kompromisu so šiestimi štátnymi univerzitami vo štvrtok 18. apríla. Odborníci tvrdia, že univerzity by mali byť pripravené na nárast študentov do roku 2026.

Lekárom pozastavia licencie

Podľa štrajkujúcicu lekárov nebudú vzdelávacie inštitúcie schopné zvládnuť prudký nárast študentov a kvalita zdravotníckych služieb môže byť ohrozená. Od štrajku ich neodradilo ani vyhlásenie, že im vláda pozastaví licencie. Mladí lekári vyzývajú vládu, aby svoj plán úplne zrušila.

Južná Kórea má jednu z najrýchlejšie starnúcich populácií na svete a nedostatok lekárov s potrebnou kvalifikáciou, čo je dôvodom, pre ktorý chce vláda počet lekárov zvýšiť. Odporcovia návrhu tvrdia, že noví lekári nemajú záujem pôsobiť na vidieku, kde je práve nedostatok lekárov najväčší. Naopak, radšej by pôsobili vo väčších mestách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy