Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Americkí experti prišli zaučiť našich lekárov. Témou boli vrodené chyby srdca
Zdielať na

Americkí experti prišli zaučiť našich lekárov. Témou boli vrodené chyby srdca

BRATISLAVA / Americkí experti v oblasti detskej kardiológie učili našich špecialistov. Dôležitou témou boli vrodené chyby srdca. Ide totiž o najčastejšie diagnózy detí. Pozornosť ale venovali aj transplantáciám. Tých v srdcovocievnom ústave vykonali 432, z toho 19 detským pacientom.

"Hovorím teraz o DiGeorgovom syndróme, ktorého štúdiu sa venujem väčšinu svojho života. Často sa objavuje najmä u detí s vrodenými chybami srdca," povedala pri prezentácii kardiologička a profesorka pediatrie z Detskej nemocnice Philadelphia Elizabeth Goldmuntz. "Je veľmi dôležité udržiavať kontakty so zahraničnými expertami. Hlavne s tými, ktorí udávajú trend a vývoj, aby sme ho zachytili a mohli prinášať aj našim pacientom," tvrdí námestník pre detské kardiologické centrum NÚSCH Martin Záhorec.

​Experti z Philadelphie sa dotkli aj genetiky. Elizabeth Goldmuntz totiž prišla s veľkou expertízou v tejto oblasti. Odbornosť si ale naši detskí kardiológovia s americkými predávajú aj v opačnom garde, a to v rôznych akútnych situáciách. "Dať hlavy dokopy v medicíne vždy znamená benefit pre pacienta. Aby sme vybrali v neľahkých situáciách, tú najlepšiu možnosť pre naše deti," doplnil Záhorec.

"Deti nie sú malí dospelí, ale potrebujú úplne iný prístup, špeciálne poznatky. A preto ja aj moji kolegovia pracujeme dennodenne na tom, vzdelávame sa a hľadáme nové inovatívne prístupy," dodal riaditeľ kardiocentra detskej nemocnice Philadelphia Joseph Rossano.

S transplantáciou zápasia aj deti na Slovensku

Neustále vzdelávanie, odborný rast a dennodenné napredovanie našich, už teraz špičkových kardiológov, má veľký význam. Potvrdzuje to napríklad aj prípad 7-ročného chlapčeka, ktorý čaká na transplantáciu srdiečka. Práve títo šikovní lekári dokážu z neho a z jeho rodičov urobiť najšťastnejších ľudí na svete.

​A toto je už malý bojovník zo stredného Slovenska, ktorý na JIS čaká na nové srdiečko už štvrtý mesiac. Aktuálne je na umelej podpore srdca, ktoré je mimo tela. Veľkou oporou sú mu rodičia, ktorí sa pri ňom striedajú. "Už sme si aj zvykli. Toto je akoby náš "druhý domov". My sme veľmi spokojní aj odborne, aj ľudsky," povedala mama chlapčeka.

Malý prváčik sa už teší domov. Aj na to, čomu sa bude venovať. "Mám rád basketbal a mám rád aj zbrane," priznal. "Snažíme sa to zvládať aj s manželom. Proste si povieme, že teraz urobíme všetko preto, aby to nakoniec dobre dopadlo," dodala mama.

Proces transplantácie stážuje dlhé čakanie

"Čo sa týka našich pacientov, tá priemerná čakacia doba, keď už čakajú na srdiečko, je niekoľko mesiacov. Niekedy je to za cenu aj dlhodobých hospitalizácií, čo veľmi sťažuje a komplikuje celú starostlivosť," vysvetľuje Záhorec. Cieľom sympózia detských kardiológov je aj prostredníctvom ich vzdelania znížiť odliv mozgov zo Slovenska.

Na jednej strane im umožniť odborný rast a vzdelanie v zahraničí a na druhej strane im potom vytvoriť kvalitné podmienky u nás. "Najväčším problémom je, že západné krajiny nevzdelávajú pre svoje potreby dostatok doktorov, a preto sa snažia získať doktorov z ktorejkoľvek inej krajiny, kdekoľvek môžu. Preto sa my zameriavame na to, aby tí doktori neodchádzali zo svojich krajín a ponúkame im vzdelávanie," dodal Wolfgang Aulitzky, riaditeľ Open Medical Institute. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy