Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Nové kardiocentrum na Slovensku. Špičková starostlivosť, ale nedostatok personálu
Zdielať na

Nové kardiocentrum na Slovensku. Špičková starostlivosť, ale nedostatok personálu

TRENČÍN / V trenčianskej fakultnej nemocnici otvorili kardiologické centrum – prvé a jediné svojho druhu v trenčianskom kraji. Pomôže ľuďom so srdcovocievnymi problémami a výrazne zvýši šance na ich prežitie. Peniaze na jeho vznik sa našli. Stále však chýbajú zdravotné sestry.

Pacientov s kardiologickými problémami vozili do nemocníc po celom Slovensku. Najnovšie ich ošetria aj v Trenčíne"Trenčín nedisponoval takýmto centrom, boli sme bielou škvrnou," uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Tomáš Janík. 

To sa ale zmenilo. Stálo ich to takmer 2 milióny eur a na svete je špičkové kardiocentrum. "Zameriavame sa na infarkty," priblížil Peter Blaško, primár kardiologického oddelenia Fakultnej nemocnice v Trenčíne. 

"Máme tu otvorenú 5 lôžkovú časť a intervenčnú sálu," poznamenala Dana Černianska, vedúca sestra kardiologickej JIS. "Je špičkové centrum," dodal Janík.

Peniaze na nové oddelenie našli. Problémom však zostáva nedostatok personálu. "Na rozbehnutie ďalších častí by bolo treba aspoň desať sestier," doplnila Černianska.

Momentálne tu majú 5 lôžok. Chcú ich však oveľa viac. "Tento potenciál je 27, keď budú ľudia," doplnil Janík. Množstvo sestier chýba aj na ostatných oddeleniach. Nepomáha ani to, že nemocnica ponúka viacero benefitov. "Chýba nám 67 sestier, sme nútení dočasne obmedzovať činnosť kliník aby sme všetko zvládli," dodal na záver Janík.

Súvisiace články