Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Izrael vyhlásil vojnový stav. Stovky ľudí v zasiahnutej oblasti sa vydali na útek
Zdielať na

Izrael vyhlásil vojnový stav. Stovky ľudí v zasiahnutej oblasti sa vydali na útek

GAZA / Vodca islamistického hnutia Hamas oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. V Jeruzaleme sa rozozvučali sirény oznamujúce letecký poplach. Izraelský minister obrany Joav Galant nariadil v sobotu mobilizáciu záložníkov v reakcii na rozsiahle raketové útoky z pásma Gazy na izraelské územie.

Pri útoku palestínskych radikálov zomrelo najmenej 100 Izraelčanov, 900 je zranených

Pri útoku radikálnych ozbrojencov z palestínskeho Pásma Gazy dnes zahynulo najmenej 100 Izraelčanov, vyše 900 ďalších utrpelo zranenia. Informoval o tom list The Times of Israel s odvolaním sa na izraelské ministerstvo zdravotníctva. Predchádzajúca bilancia hovorila o štyroch desiatkach obetí na životoch na izraelskej strane. Palestínske úrady informujú, že pri odvetnom útoku izraelských ozbrojených síl zomrelo v Pásme Gazy najmenej 198 tamojších obyvateľov.

​​Izraelská armáda začala nálety na Pásmo Gazy

Izrael už začal útočiť na ciele v pásme Gazy.  Hovorkyňa izraelského ministerstva obrany uviedla, že mobilizácia sa má uskutočniť na základe požiadaviek izraelskej armády. Vodca islamistického hnutia Hamas Muhammad Dajf v sobotu oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. "Čo je veľa, to je veľa," uviedol Dajf vo svojom vyhlásení, píše AP. Palestínčanov vyzval, aby sa zapojili do boja. Reuters uviedol, že svedok hlásil výbuchy v centrálnej časti pásma a v meste Gaza. Izraelská armáda uviedla, že nasadila desiatky lietadiel.

Armáda po rannom palestínskom útoku začala operáciu Železné meče a mobilizuje desaťtisíce príslušníkov záloh, povedal médiám hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Letecký úder na Pásmo Gazy podľa ozbrojených síl cielia na miesta využívané radikálnou skupinou Hamas, ktorá operáciu proti Izraelu vedie. Agentúra AFP informovala, že stovky ľudí sa predtým vydali na útek zo svojich domov na severovýchode Pásma Gazy smerom hlbšie do oblasti ležiacej medzi Izraelom a Egyptom.

Veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Eitan Levon útok odsúdil

​"Sme vo vojne" vyhlásil premiér Netanjahu

"Občania Izraela, sme vo vojne," povedal Netanjahu vo videu publikovanom niekoľko hodín po prvých správach o ofenzíve. "A vyhráme," pokračoval. Sľúbil, že nepriateľ za útok zaplatí cenu, akú doteraz nikdy nepoznal. Izraelská armáda podľa denníka The Times of Israel čoskoro vyhlásila, že Izrael je vo vojnovom stave a že palestínski "teroristi" sú stále na jeho území.

Dramatické udalosti zjednotili izraelskú politickú scénu, lídri opozičných strán v parlamente v spoločnom vyhlásení vyjadrili podporu armáde a vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo palestínsky "terorizmus". "V takýchto dňoch v Izraeli nie je žiadna opozícia a koalícia," uviedli zástupcovia štyroch strán. 

Situáciu v štúdiu priblížil redaktor zahraničného spravodajstva Jakub Mitter

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo útoky voči Izraelu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) dôrazne odsudzuje pokračujúce teroristické útoky proti Izraelskému štátu a jeho obyvateľom. Rezort diplomacie zároveň upozorňuje cestujúcu verejnosť na zhoršenú bezpečnostnú situáciu v Izraeli. "Občanov Slovenskej republiky, ktorí sa nachádzajú v Izraeli, vyzývame na maximálnu ostražitosť a dodržiavanie pokynov miestnych orgánov. V prípade potreby môžu občania kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Tel Avive. Dôležité informácie aj kontakty sú zverejnené na webovej stránke rezortu či veľvyslanectva, ako aj na sociálnych sieťach," informoval hovorca ministerstva Matúš Dávid.Dianie v Izraeli podľa jeho slov rezort diplomacie pozorne sleduje a vyhodnocuje. Občanov zároveň v mene rezortu vyzval, aby sledovali informácie len z overených zdrojov. 

Slovenskí politici o situácii v Izraeli

​​​Obyvatelia majú ostať doma

Hnutie Hamas údajne vypálilo na Izrael viac než 5000 rakiet. Izraelské obranné sily (IDF) hlásili, že na územie Izraela preniklo z pásma Gazy viacero ozbrojených Palestínčanov. "Obyvatelia v oblasti okolo pásma Gazy boli požiadaní, aby zostali vo svojich domovoch," uviedli IDF na sociálnej sieti X.

Izraelská armáda v Jeruzaleme aktivovala sirény varujúce pred leteckými útokmi. Záchranné služby hlásili na juhu Izraela jednu obeť na životoch a viacero zranených. Rozsiahle útoky z pásma Gazy prišli neočakávane. Situácia v Izraeli a na ním okupovanom Západnom brehu Jordánu je však už dlho napätá, dodáva DPA. Od začiatku roka prišlo pri útokoch o život 27 Izraelčanov, jeden Ukrajinec a jeden Talian.

V tom istom období zahynulo viac než 200 Palestínčanov počas izraelských vojenských zásahov. Izrael okupuje Západný breh a východnú časť Jeruzalema od šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínčania si však tieto územia nárokujú pre svoj budúci nezávislý štát - s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom. 

K situácii sa vyjadril aj Martin Korčok, riaditeľ múzea holokaustu v Seredi

Netanjahu: Izrael sa chystá zaútočiť na skrýše Hamasu v pásme Gazy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer, 7.10., prisľúbil odvetu za útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Palestínčanov žijúcich neďaleko úkrytov Hamasu v pásme Gazy vyzval, aby odtiaľ okamžite odišli.

Izrael sa na tieto miesta podľa neho chystá zaútočiť. "Všetky miesta, kde má Hamas sídlo, v tomto centre zla, všetky miesta, kde sa Hamas ukrýva, kde pôsobí - premeníme ich na trosky," zdôraznil Netanjahu v krátkom televíznom vyhlásení.

"Hovorím ľuďom v Gaze: okamžite odtiaľ odíďte, pretože sa chystáme zakročiť všade s plnou silou," vyhlásil izraelský premiér. Zároveň zdôraznil, že Izrael vo vojne s Hamasom zvíťazí, ale vyžiada si to istý čas. "Čakajú nás ešte ťažké dni," povedal Izraelčanom Netanjahu.

Správu aktualizujeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy