Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dávali mu 6 mesiacov života. Dnes je najdlhšie žijúcim človekom s transplantovaným srdcom na svete
Zdielať na

Dávali mu 6 mesiacov života. Dnes je najdlhšie žijúcim človekom s transplantovaným srdcom na svete

AMSTERDAM / Pred 40 rokmi bol na pokraji smrti. Lekári mu dávali iba 6 mesiacov života. Holanďana Berta napokon zachránila transplantácia. Dnes je podľa Guinnesovej knihy rekordov najdlhšie žijúcim človekom s transplantovaným srdcom na svete.

​Transplantáciu srdca, ktorá mu zachránila život, Bert absolvoval v roku 1984 vo Veľkej Británii. V Holandsku sa totiž v tom čase ešte vôbec nerobili. "Vtedy nebolo vôbec jasné, aký kvalitný život vlastne môžem očakávať," uviedol Bert Janssen, pacient s transplantovaným srdcom. Netušil ani to, ako dlho bude s transplantovaným srdcom žiť. "V tých časoch sa ľudia dožívali priemerne 12 rokov. Dnes je to v priemere približne 16 rokov," priblížil kardiológ Casper Eurlings.

Od Bertovej operácie však prešlo už celých 40 rokov. Aj preto pred časom kontaktoval Guinnessovu knihu rekordov.  "Chcem byť pozitívnym príkladom pre ľudí, ktorí to potrebujú. Prinášať im nádej," povedal Bert.

Lekári dodávajú, že jeho príbeh je naozaj unikátny. "Pacient musí mať zdravý a aktívny životný štýl. Pán Janssen roky naplno pracoval. Založil si rodinu, pravidelne lieta. Keď si uvedomíte, že mu v sedemnástich rokoch dávali pol roka života, je to nádherný príbeh," zhodnotil Eurlings. No a Bert potvrdzuje, že naozaj prežil nielen dlhý, ale aj kvalitný život, počas ktorého vychoval aj dve dnes už dospelé deti. "Život môže byť nádherný aj po transplantácii srdca," uzavrel Bert.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy