Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Detské srdcia nemá kto liečiť. Žiline chýba kardiológ
Zdielať na

Detské srdcia nemá kto liečiť. Žiline chýba kardiológ

ŽILINA / Žilina momentálne nemá ani jedného detského kardiológa. Pre rodiny s deťmi, ktoré potrebujú vyšetrenie u takéhoto lekára, nastal veľký problém. Za špecialistom musia cestovať do iných miest desiatky kilometrov. Zároveň sa predlžuje aj čakanie na voľný termín.

​Žilinčan Matúš Kováčik má dva a pol ročného syna, ktorý musí byť pod dozorom detského kardiológa. "Bol mu diagnostikovaný defekt na srdci. Nie je to našťastie nič také extra závažné, ale každého pol roka musí chodiť na kontrolu," priblížil pán Kováčik. Lenže tohto malého pacienta v Žiline žiadny špecialista nevyšetrí. "Nejde mi do hlavy, že v krajskom meste nie je žiaden detský kardiológ a rodičia musia cestovať s malými deťmi," doplnil.

"Žilinský kardiológ bol súkromným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, preto prevádzkovanie tejto ambulancie má v kompetencii Žilinský samosprávny kraj. Kardiologické konzília našich pacientov budú dočasne zabezpečené externým detským kardiológom," informovala hovorkyňa FNsP Žilina Zuzana Fialová. 

Nemocnice nemajú kapacity na pribúdajúcich pacientov

"Aktuálne sú pacienti, ktorí potrebujú návštevy špecialistu v odbore pediatrická kardiológia, smerovaný na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v Dolnom Kubíne, Čadci a v Martine," uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. "Obvolal som kardiológiu aj v Čadci, Martine a v Považskej Bystrici. Všade mi povedali, že nemajú kapacitu," povedal pán Kováčik. 

V tejto nepríjemnej situácii pomáhajú aj lekári martinskej nemocnice. "Naša nemocnica prisľúbila, že rozšírime kapacity detských kardiológov a budeme preberať všetkých komplikovaných detských pacientov," priblížil primár kliniky detí a dorastu Univerzitnej nemocnice Martin Peter Ďurdík. Postarajú sa o každého detského pacienta. Veľmi pociťujú deficit špecialistov v tomto odbore v Žiline.

Za kardiológom cestujú viac ako dve hodiny

"Nápor je naozaj vyšší, 10 až 15 rodičov telefonuje a snaží sa k nám dostať do ambulantnej starostlivosti," informoval Ďurdík. "Cestovať niekde dve hodiny na kardiologické vyšetrenie a potom zase dve hodiny naspäť nie je až také jednoduché," priznal pán Kováčik. "Vzniknutú situáciu riešime so zdravotnými poisťovňami, ktoré sú povinné zabezpečiť svojim poistencom zdravotnú starostlivosť," uzavrela hovorkyňa Lacová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy