Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Výbuchy a chaos: Na Izrael dopadli stovky dronov a rakiet z Iránu
Zdielať na

Výbuchy a chaos: Na Izrael dopadli stovky dronov a rakiet z Iránu

TEL AVIV / Irán v sobotu 13. apríla v neskorých hodinách vyslal na Izrael bezpilotné lietadlá po tom, čo sľuboval odvetu za útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Výbuchy sa začali ozývať približne hodinu po polnoci.

V Jeruzaleme sa v nedeľu 14. apríla rozozneli sirény varujúce pred vzdušným útokom a nad mestom ich počuť výbuchy, informuje agentúra Reuters. Izraelu a spojencom sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich a útok sa dá považovať za "zmarený". Iránsky útok trval približne päť hodín.

Izrael opäť otvoril vzdušný priestor

Hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai spresnil, že z približne 170 dronov vypálených Iránom sa ani jeden nedostal na územie Izraela, pretože desiatky z nich zachytili izraelské a spojenecké vzdušné sily i protivzdušná obrana, píše na svojej webovej stránke denník The Guardian.

Z viac ako 30 striel s plochou dráhou letu neprenikla na izraelské územie žiadna, dodal hovorca armády s tým, že izraelské stíhačky zachytili 25 z nich mimo hraníc krajiny.

​Irán vypálil aj vyše 120 balistických rakiet. Z tohto počtu sa niekoľko dostalo až do vnútrozemia Izraela, ostatné boli zničené. Podľa Adraia však niektoré zasiahli izraelskú leteckú základňu Nevatim v púšti Negev a spôsobili malé škody na jej infraštruktúre. Izraelský vzdušný priestor bol opätovne otvorený o 7.30 h miestneho času (6.30 h SELČ). 

Izraelský minister obrany Joav Galant vo vyjadrení uviedol, že Izraelu sa spoločne s USA a ďalšími partnermi podarilo ubrániť územie krajiny. "Ťaženie sa ešte neskončilo, musíme zachovať ostražitosť," dodal.

Biden prisľúbil neochvejnú podporu Izraela, ktorý čelí útoku Iránu

Americký prezident Joe Biden v noci na nedeľu prisľúbil neochvejnú podporu Izraela, na ktorý zaútočil Irán. Teherán predtým varoval Spojené štáty pred "akoukoľvek podporou Izraela alebo účasťou na poškodzovaní záujmov Iránu", informuje agentúra AFP.
Biden na sociálnej sieti X potvrdil stretnutie s predstaviteľmi národnej bezpečnosti Spojených štátov. "Záväzok USA voči bezpečnosti Izraela pred hrozbami zo strany Iránu a jeho spojencov je neoblomný," napísal.

I just met with my national security team for an update on Iran’s attacks against Israel. Our commitment to Israel’s security against threats from Iran and its proxies is ironclad. pic.twitter.com/kbywnsvmAx

— President Biden (@POTUS) April 13, 2024

Iránske gardy zadržali loď

Iránske Revolučné gardy v blízkosti Hormuz-ského prielivu zaistili loď spojenú s Izraelom. Operácia sa uskutočnila neďaleko pobrežia Spojených arabských emirátov. 

Viac sa dozviete vo videu

​Izrael bude reagovať

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení uviedol, že Izrael sa na priamy útok Iránu pripravoval a že akýkoľvek úder nenechá bez odvety. "Stanovil som jasný princíp: Keď nás niekto zasiahne, zasiahneme my jeho, citoval spravodajský web The Times of Israel z videa zverejneného premiérom.

Biely dom uviedol, že USA podporia snahu Izraela brániť sa útokom. Izraelská armáda uviedla, že sa s USA snaží zastaviť vyslané drony, informuje AFP.

​Reagujú aj zahraniční politici

Britský premiér Sunak vo vyhlásení uviedol, že zásadne odsudzuje iránsky útok na Izrael. Ukazuje podľa neho, že cieľom Teheránu je šíriť chaos v regióne.

Pevne stojíme za Izraelom a jeho právom sa brániť, uviedol aj premiér Fiala v reakcii na iránsky útok. Podporu Izraelu vyjadrili aj ďalší českí politici.

Európska únia jednoznačne odsúdila iránsky útok na Izrael, označila ho za neprijateľný. Na sociálnej sieti to v noci uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Ide podľa neho o bezprecedentné zostrenie situácie a hrozbu pre bezpečnosť regiónu.

Generálny tajomník OSN António Guterres povedal, že je hlboko znepokojený reálnou hrozbou eskalácie na Blízkom východe a vyzval na maximálnu zdržanlivosť.

Izrael sa na útok pripravoval

Vývoj znamená ďalšiu eskaláciu konfliktov na Blízkom východe po viac ako šiestich mesiacoch vojny medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy. Teherán reagoval na útok na svoj konzulát v Damasku, ktorý zabil niekoľko predstaviteľov iránskych revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Židovský štát sa v posledných dňoch na možnosť priameho iránskeho útoku pripravoval, v sobotu 13. apríla jeho armáda oznámila, že je v plnej pohotovosti. Po štarte iránskych dronov uviedla, že izraelská protivzdušná obrana situáciu monitoruje a je pripravená lietadlá zneškodniť.

Odborníčka Eva Taterová: Je to varovanie

Bol to útok krajiny, ktorá podľa všetkého vyvíja vlastné jadrové zbrane na krajinu, ktorá jadrové zbrane má. Aj to je podľa Evy Taterovej z ústavu pre súčasné dejiny českej akadémie vied dôležitý geopolitický rozmer nočných udalostí. Viac sa dozviete vo videu.

Správu aktualizujeme

Súvisiace články

Najčítanejšie správy