Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Špecialista na Blízky východ: Irán sa ocitol v situácii, keď musel zareagovať
Zdielať na

Špecialista na Blízky východ: Irán sa ocitol v situácii, keď musel zareagovať

BRATISLAVA/PRAHA / Útok na Izrael zo strany Iránu už síce pár dní visel vo vzduchu, no veľa otázok zostalo nezodpovedaných. Do vysielania prijal pozvanie Břetislav Tureček, bývalý spravodajca Českého rozhlasu, špecialista na Blízky východ a analytik z Metropolitnej univerzity Praha.

​Dá sa povedať, že útok Iránu na Izrael bol viac-menej očakávaný?

Áno, pretože my sa tu bavíme o tom, aký bol bezprecedentný. Ale ono práve tak bolo bezprecedentné, keď 1. apríla Izraelčania zaútočili a zbombardovali iránske veľvyslanectvá v Sýrii. Už vtedy sa uvažovalo o tom, že to je zo strany Izraela pomerne jasná eskalácia konfliktu, a že sa dá čakať práve taká bezprecedentná odpoveď zo strany Iránu. Práve Irán sa chtiac-nechtiac ocitol v situácii, keď musel nejako na izraelský útok zareagovať, aby ukázal, že má aj nejaké odstrašujúce kapacity, ktorými asi mali byť dronové útoky dnešnej noci.

Akú podobu môže mať podľa vás odpoveď Izraela, ktorú už prisľúbil premiér Netanjahu?

O tom sa dá ťažko špekulovať. Izrael útočil na iránske záujmy priamo v Iráne aj v minulosti. Izrael stál za vraždami iránskych vedcov, univerzitných profesorov spojených s iránskym jadrovým programom. Izrael stál za sabotážami iránskej energetickej siete i za útokmi na vojenské základne. Takže myslím si, že ak zaútočí, tak to bude musieť byť niečo zase nové, čo má iránskemu režimu ukázať, že Izrael disponuje ešte vyššími odstrašujúcimi kapacitami.

Zároveň si musíme uvedomiť, že je celá rada hráčov, ktorí varujú pred ďalšou eskaláciou konfliktu. To sú najmä Spojené štáty, ktoré dali jasne najavo, že ak v túto chvíľu Izrael zaútočí na Irán, tak Spojené štáty sa na tom podieľať žiadnym spôsobom nebudú. A tu si musíme uvedomiť, že je celá rada vojenských operácií, ktoré by Izrael proti Iránu rád podnikol, ale bez nejakej súčinnosti s USA sa jednoducho neobíde. Takže to tiež môže nakoniec ovplyvniť, kedy a akým spôsobom Izrael na dnešné nočné útoky zareaguje.

Ako sa podľa vás v tejto chvíli mení situácia na Blízkom východe? Podľa môjho názoru je tam dôležitá spojitosť s vojnou, ktorá stále prebieha v palestínskej Gaze. Keď Izraelci zaútočili na iránsku ambasádu, tak sa v izraelskej tlači objavovali špekulácie, či to práve nemalo vyprovokoval nejakú iránsku razantnú odvetu. Pretože práve takáto odveta zomkne s Izraelom aj ďalšie krajiny, ktoré ho v poslednej dobe kritizovali za to, ako útočia na palestínskych civilistov v Gaze a na humanitárnych pracovníkov.

A presne to teraz vidíme. Vidíme, že aj štáty, ktoré kritizovali izraelskú vládu premiéra Netanjahua za ich poňatie boja proti terorizmu. To môže nielen odkloniť pozornosť od diania v Gaze, no zároveň to Izraelu môže trochu uvoľniť ruky. Takže Izrael môže podľa môjho názoru využiť situáciu aj na boj s ozbrojencami a teroristami v Pásme Gazy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy