Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Únia chce dekriminalizovať potraty
Zdielať na

Únia chce dekriminalizovať potraty

EURÓPSKA ÚNIA / Právo na umelé prerušenie tehotenstva predstavuje základné právo, členské štáty musia plne dekriminalizovať potraty. Odhlasoval to Európsky parlament, ktorý požaduje právo na bezpečné a legálne prerušenie tehotenstva. Chce tak zamedziť aj tzv. potratovej turistike, kedy ženy cestujú do iných krajín, aby podstúpili interriupciu.

Právo na umelé prerušenie tehotenstva by sa po novom mohlo dostať medzi základné práva Európskej únie. Približne pred asi mesiacom sa Francúzsko stalo prvou krajinou, ktorá zakotvila právo na interrupciu do svojej ústavy.

Európsky parlament chce toto právo dostať až na európsku úroveň. “Tým, že by sme to dali do charty základných ľudských práv musia súhlasiť naozaj všetky členské štáty, aj vrátane Slovenska,” reagoval europoslanec Robert Hajšel (SD). Europoslanci odsúdili spiatočníctvo v oblasti práv žien a všetky pokusy obmedziť alebo odstrániť existujúcu ochranu sexuálneho a reprodukčného zdravia a rodovej rovnosti. “Odmietam akékoľvek zásahy do charty základných práv Európskej únie, ktoré môžu ohrozovať právo na život,” vyjadril sa europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EP). “Nie je v nikoho kompetencii, aby žene, ktorá sa na toto naozaj vážne rozhodnutie podujme, to niekto zakazoval,” povedal europoslanec Michal Wiezik (PS,RE). Europoslanci tiež odhlasovali, že metódy a postupy pri umelom prerušení tehotenstva by mali byť povinnou súčasťou učebných osnov pre lekárov a študentov medicíny. Vyzvali tiež Komisiu, aby organizácie bojujúce proti právam žien vrátane reprodukčných práv, nedostávali finančné prostriedku Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy