Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
779. deň na Ukrajine: Na východnom fronte hlási Kyjev výrazné zhoršenie situácie
Zdielať na

779. deň na Ukrajine: Na východnom fronte hlási Kyjev výrazné zhoršenie situácie

Spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády

KYJEV / Ukrajina hlási výrazné zhoršenie situácie na východnom fronte. Posledný reaktor v záporožskej elektrárni uviedli do studenej odstávky. ​Nemecko bezodkladne dodá Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot. ​USA a Spojené kráľovstvo rozšírili zákaz dovozu ruských kovov.

Ukrajina hlási výrazné zhoršenie situácie na východnom fronte

Situácia na východnom fronte na Ukrajine sa v posledných dňoch výrazne zhoršila, oznámil v sobotu (13. 4.) hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. "Je to spôsobené najmä výrazným zintenzívnením ofenzívy nepriateľ (v období) po prezidentských voľbách v Rusku," uviedol Syrskij, ktorého cituje AFP. Nepriateľ podľa jeho slov aktívne útočí na ukrajinské pozície v okolí miest Lyman a Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a využíva útočné skupiny i obrnené vozidlá. V okolí mesta Pokrovsk sa pokúsil prelomiť obranu nasadením desiatok tankov a obrnených transportérov. Veliteľ Syrskij dodal, že ukrajinská armáda prijala rozhodnutia s cieľom posilniť najproblematickejšie oblasti prostriedkami elektronickej vojny a systémami protivzdušnej obrany.

Posledný reaktor v záporožskej elektrárni uviedli do studenej odstávky

Posledný zo šiestich reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) uviedli v sobotu do stavu tzv. studenej odstávky, čo je najbezpečnejší prevádzkový režim. Oznámilo to ruské vedenie tejto okupovanej ukrajinskej elektrárne na platforme Telegram. TASR o tom píše podľa agentúry DPA. Vedenie ZAES uviedlo, že pri postupe nedošlo k úniku rádioaktivity a prebehol v súlade s platnými prevádzkovými normami.

Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, sa ruská armáda zmocnila krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu z februára 2022 a odvtedy ju okupuje. ZAES sa následne stala jedným z ohniskových bodov konfliktu, pričom Moskva a Kyjev sa navzájom dlhodobo vzájomne obviňujú z ostreľovania jej bezprostredného okolia. Medzinárodné spoločenstvo opakovane vyslovuje obavy z možnej hroziacej jadrovej havárie.

Všetkých šesť reaktorov tejto elektrárne, ktoré pred vojnou vyrábali približne pätinu elektriny Ukrajiny, je už od septembra 2022 odstavených. Dosiaľ však bolo v režime studenej odstávky len päť z nich, zatiaľ čo šiesty bol v tzv. horúcej odstávke. To znamená, že nevyrábal elektrinu, ale paru, ktorá sa používala pre potreby elektrárne, približuje DPA. Režim studenej odstávky sa považuje za najbezpečnejší stav. V rámci neho sú všetky riadiace tyče vsunuté do jadra reaktora, aby sa zastavil proces jadrového štiepenia a generovanie tepla a tlaku.

​Nemecko bezodkladne dodá Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot

Nemecko dodá Ukrajine v poradí už tretí systém protivzdušnej obrany Patriot. Oznámilo to v sobotu nemecké ministerstvo obrany, informuje TASR podľa agentúry DPA. Pôjde o Patriot z arzenálu nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehru), pričom Kyjevu má byť zaslaný okamžite. Nemecko dosiaľ doručilo Ukrajine dva Patrioty, ktoré sa podľa nemeckého rezortu obrany osvedčili v boji proti ruskej agresii.

Tretí systém sa Kyjevu rozhodlo dodať po jeho žiadosti a v koordinácii so spojencami. "Ruský teror proti ukrajinským mestám a infraštruktúre tejto krajiny spôsobuje nesmierne utrpenie," uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius. "Ohrozuje zásobovanie ľudí energiou a ničí operačnú pripravenosť ukrajinských ozbrojených síl," dodal.

Na ohlásenie dodania ďalšieho Patriotu už zareagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa na sociálnych sieťach poďakoval nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi."Som kancelárovi vďačný za rozhodnutie dodať Ukrajine ďalší systém Patriot a rakety k už používaným systémom protivzdušnej obrany... Je to skutočný prejav podpory pre Ukrajinu v pre nás kritickom čase," uviedol Zelenskyj na platforme Telegram. Dvojica v sobotu spolu aj telefonovala, pričom Scholz podľa agentúry AFP potvrdil "neochvejnú solidaritu s Ukrajinou" čeliacej rozsiahlym ruským útokom, cieliacim najmä na civilnú energetickú infraštruktúru. Dvojica sa zhodla aj na tom, že je potrebné, aby spojenci Kyjeva naďalej vyvíjali úsilie na posilnenie jeho protivzdušnej obrany. 

​USA a Spojené kráľovstvo rozšírili zákaz dovozu ruských kovov

Spojené štáty a Spojené kráľovstvo v piatok prijali spoločné opatrenie rozširujúce zákaz dovozu kovových výrobkov ruského pôvodu. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Najnovší zákaz sa vzťahuje na dovoz výrobkov vyrobených z hliníka, medi a niklu, vysvetlilo americké ministerstvo financií. Zároveň obmedzuje obchodovanie s týmito kovmi na svetových burzách a v mimoburzovom obchodovaní s derivátmi, pričom nadväzuje na predchádzajúce opatrenia tohto druhu prijaté vládami USA a Spojeného kráľovstva. 

"Naše nové zákazy týkajúce sa kľúčových kovov budú v koordinácii s našimi partnermi v Spojenom kráľovstve naďalej zamerané na príjmy, ktoré môže Rusko získať na pokračovanie svojej brutálnej vojny proti Ukrajine," uviedla vo vyhlásení americká ministerka financií Janet Yellenová. Britský minister financií Jeremy Hunt v tejto súvislosti poznamenal, že "znemožnenie Putinovej schopnosti viesť nezákonnú vojnu na Ukrajine dosiahneme lepšie, keď budeme konať spolu s našimi spojencami".

Kovy sú po energetických surovinách druhou najväčšou exportnou komoditou Ruska, hoci hodnota ich vývozu sa podľa vlády Spojeného kráľovstva znížila z 25 miliárd amerických dolárov v roku 2022 na 15 miliárd dolárov v minulom roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy