Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nový domov pre rodiny. Rómovia sa nasťahovali do mobilných domčekov
Zdielať na

Nový domov pre rodiny. Rómovia sa nasťahovali do mobilných domčekov

TREBIŠOV / V Trebišove sa Rómovia nasťahovali do mobilných domčekov. Časť bytovky, v ktorej bývali predtým, sa ešte na jeseň v roku 2022 prepadla. Podobná situácia sa ale môže v tejto osade, kde žije viac ako 6-tisíc ľudí, kedykoľvek zopakovať.

​​Mobilné domy postavili na začiatku rómskej osady. Každý z nich má rozmer 7x3 metre. Prevádzkuje ich samospráva. Presunula sem rodiny ktoré bývali v poškodenej bytovke ako aj v iných častiach osady. Podmienkou bolo že mali platné nájomné zmluvy. "Rodiny majú domčeky riadne prenajaté, pričom bytovému podniku uhrádzajú mesačné nájomné a sumu za spotrebované energie," informovala Ivana Kanuščáková, referentka pre komunikáciu mesta Trebišov.

Nákup mobilných domov zabezpečilo medzinárodné hnutie Armáda spásy. Za 16 príbytkov zaplatilo 200-tisíc eur. Ich obyvatelia dovtedy bývali v provizórnych stanoch. "To sú dobrovoľné príspevky ľudí zo zahraničia. Tie rodiny nemali kde bývať, tak sme im poskytli možnosť bývania," priblížila Beáta Voráková, koordinátorka Armády spásy.

V trebišovskej rómskej osade žije viac ako 6-tisíc ľudí. Mnohé ich príbytky nespĺňajú technické ani hygienické štandardy. Aj tieto objekty sa môžu kedykoľvek zrútiť. "Aj ostatné bytové domy v osade sú v havarijnom stave a mesto bude túto situáciu riešiť," uzavrela Kanuščáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy