Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Po zemetrasení prišli o vodu. V regióne však nemajú verejný vodovod
Zdielať na

Po zemetrasení prišli o vodu. V regióne však nemajú verejný vodovod

BAŠKOVCE / Jedným voda v studniach ubudla, iní o ňu prišli úplne a ďalším zas z kohútikov tečie zakalená a nedá sa piť. Aj tieto zmeny zaznamenávajú po minuloročnom zemetrasení obyvatelia Horného Zemplína. Problémy sú o to horšie, že hovoríme o lokalite, kde chýba verejný vodovod. Obce síce majú rozbehnuté projekty, ale na dokončenie záverečnej etapy potrebujú peniaze.

"Tí ľudia, čo mali vodu, sa im stratila a voda sa znehodnotila, že už sa nedá skoro ani používať," priblížil Pavol Tamáš, starosta obce Baškovce. "Kupujeme si vodu na pitie a tú len tak používame. A čo si hrejeme, pozrite, aký je hrniec od tej vody," opísal Marián Brehovský, obyvateľ obce Baškovce. 

Pán Marián Brehovský hovorí, že pre zemetrasením mal v studni vodu vo výšku asi štyroch skrúží. Teraz ju ledva vidno na dne. "Ani nepijeme ju, len z obchodu," povedal Brehovský. Sused pána Mariána je na tom opačne. Vody má v studni viac, no zhoršila sa jej kvalita. "Po tom zemetrasení je to všetko možné. Sú niektoré domy, čo vôbec nemajú vodu, riešia to všelijako, sused napríklad dováža," uviedol Brehovský. 

Z kohútikov im tečie tmavá tekutina

Pani Mária (75) nám povedala, že pred zemetrasením nemali s vodou žiadny problém. Po otrasoch im však z kohútikov začala tiecť hnedá tekutina. "Hnedá je, tmavá, normálne špinavá. Keby toto nečistilo, nevieme ju ani používať," opísala Mária Čubáková, obyvateľka Baškoviec. 

Filtre za desiatky eur menia asi každé tri týždne. "To bolo trenie, tak tá voda nabrala celkom inakšie skupenstvo, takže tá voda sa už pomaly nedá ani upraviť," ozrejmil Tamáš. Hovoríme pritom o regióne, kde verejný vodovod nemajú. "Slovensko má v budovaní vodárenskej infraštruktúry obrovský investičný dlh, viac ako 1,5 miliardy eur," znelo v stanovisku Ministerstva životného prostredia. 

Čakajú na peniaze na výstavku

Najviac obcí bez verejného vodovodu je v Prešovskom kraji, a to až 209. "V prípade poruchy či ekologickej havárie na ceste v blízkosti existujúcej Vodárenskej nádrže Starina, by východné Slovensko zostalo bez prísunu pitnej vody, ktorá by navyše bola na prídel," znelo v stanovisku Ministerstva životného prostredia. 

Baškovčania čakajú na peniaze na výstavbu poslednej etapy. Niektorým dedinám žiadosti prešli, iné čakajú. No keď nedostanú všetci, robiť nebude nik. "Bez Baškoviec nevedia mať obce nado mnou vodovod a zase bez Ohradzian ostatní," dodal Tamáš. "Žeby pohli so sebou, popodpisovali, čo treba, nech sa robí. Bez cesty vydržíte, bez chodníka. Ale bez vody jak, nedá sa žiť," doplnil Brehovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy