Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ekologická havária: Zúfalí rybári zbierajú z rieky stovky uhynutých rýb
Zdielať na

Ekologická havária: Zúfalí rybári zbierajú z rieky stovky uhynutých rýb

GEMER / Zúfalí rybári zbierajú stovky uhynutých rýb. Do rieky Muráň vytiekol biokal. Rybári hovoria o katastrofe. Zdrojom znečistenia je poškodená hadica z bioplynovej stanice. Zástupca spoločnosti je presvedčený, že ju niekto poškodil úmyselne. Prípad vyšetrujú enviropolicajti aj inšpekcia životného prostredia.

Z bioplynovej stanice odvádzajú fugát smerom do poľa. Z jednej z hadíc ale táto látka začala unikať do pôdy, aj vody. Rieka Muráň sa sfarbila na čierno. Zápach sa šíril do vzdialenosti desiatok metrov. "Okamžite ako sme zistili únik, sme čerpanie zastavili a na hadiciach sme zastavili ventily," uviedol zástupca Bioplynovej stanice Jelšava.  

Stále nie je známe koľko tejto látky uniklo do rieky Muráň. "Neviem sa presne vyjadriť, ale mohlo by to byť okolo 10 kubíkov. Je to biologický materiál, ktorý by nemal spôsobovať poškodenie ŽP. Samozrejme v určite koncentrácii v krátkom čase na konkrétnom mieste by mohlo dôjsť k niečomu," priblížil zástupca Bioplynovej spoločnosti. 

Udalosť zhoršila kvalitu vody

Inšpektori životného prostredia, ale túto udalosť vyšetrujú ako mimoriadne zhoršenie kvality vody. "Odobraté vzorky vody boli odoslané špecializovanému laboratóriu na expertízu. Rozsah znečistenia vodných tokov Muráň a Slaná, ako aj počet uhynutých vodných živočíchov, je predmetom vyšetrovania," informovala Slovenská inšpekcia ŽP.

Presný počet zatiaľ nevedia ani rybári. Zbierajú ich už tretí deň na úseku približne 20 kilometrov. Na brehu aj vo vode. Sú ich zatiaľ stovky, no podľa hospodára však ide iba o nepatrné percento. "Zachytiť každú rybu to je nemožné. Lebo veľa rýb aj čo sme videli, tak splavilo. Tie veľké ryby začínajú vychádzať len teraz, keď ich nafukuje," opísal Michal Hudák, hospodár MO SRZ Jelšava. 

Niekto hadicu úmyselne prestrelil

Rieka Muráňa sa vlieva do Slanej. Odtiaľ zatiaľ žiadny úhyn rýb nemajú nahlásený. "Vyšetrovateľ enviropolície začal trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu ohrozenie a poškodenie životného prostredia," uviedol Roman Hájek, hovorca PPZ.

Na mieste bolo zistené, že z poškodenej rúry vyteká čierna neznáma tekutina, ktorá čiastočne vtekala aj do miestneho vodného toku. Teraz bude podstatné zistiť aj to, ako došlo ku poškodeniu hadice. "Sme zistili, že hadica bola úmyselne poškodená, pravdepodobne strelnou zbraňou. Dané možné poškodenie nie je možné aby bolo vykonané samovoľne a máme tu zopár nepriateľov," priblížil zástupca Bioplynovej spoločnosti. 

Polícia preto časť hadice zaistila a budú ju skúmať experti. V tejto chvíli preto hovorca ešte nemohol na 100 percent potvrdiť úmysel. "Zavinenie je predmetom znaleckého skúmania," dodal Hájek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy