Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ľudia sa spamätávajú zo zemetrasenia: Práce idu pomaly a peniaze nemajú
Zdielať na

Ľudia sa spamätávajú zo zemetrasenia: Práce idu pomaly a peniaze nemajú

BAŠKOVCE / Trpeli sme my, trpeli deti, ani sa to nedá opísať. To sú slová Slávky Behunovej z Baškoviec, ktorej dom musel ísť k zemi. Aj to je dohra minuloročného zemetrasenia. Vďaka dobrým ľuďom už na jeho mieste stojí hrubá stavba. Na dokončenie si rodina bude musieť požičať. Je to iba jeden z mnohých príbehov o následkoch zemetrasenie spred šiestich mesiacov.

​Obecné budovy sú pre verejnosť zatvorené

"Uplynula doba. Ľudia zažili šok zo zemetrasenia. Sú trošku vystrašení, ale život beží ďalej," uviedol starosta obce Nižná Sitnica Stanislav Rakar. Budovu starej materskej školy museli zbúrať. Omše slúžia v kultúrnom dome, keďže kvôli oprave zostáva kostol pre verejnosť zatvorený. Spolu s ním sú zatvorené aj ďalšie poškodené obecné budovy.

"Počítam, že škody sú 80-tisíc eur. To sú veľmi reálne a triezve odhady," dodal Rakar. V Nižnej Sitnici zemetrasenie poškodilo aj takmer každý jeden obývaný dom. Podľa slov starostu poriadny stavebný boom vypukne až teraz.

Pani Margita vysvetľuje, že ich v dome býva sedem. Každú izbu majú obývanú. O to ťažšie sa škody naprávajú. "Keby bolo leto, dám nás do stanu von a robili by sme. Všetko popraskalo, opadalo a teraz treba začať odznova," povedala Margita Obeštrová, obyvateľka obce Nižná Sitnica.

"Teraz začal stavebný boom, lebo je veľa roboty a málo pracovníkov. Som veľmi rád, že v rámci obnovy domu využívajú zatepľovacie fasády, takže sa dedina postupne dúfam dá dokopy," vyjadril sa starosta obce Nižná Sitnica.

Poškodený bol aj kaštieľ

Z 90 miestností v renesančnom kaštieli v Humennom zemetrasenie dovedna poškodilo 45 izieb. Na trhlinách sú umiestnené špeciálne merače. "Merače zaznamenávajú rôzne pohyby trhlín. Pri čítaniach je vidieť aj pohyby trhlín, ktoré ešte dodnes zaznamenávajú priebeh zemetrasenia," informovala Zuzana Koščová, riaditeľka Vihorlatského múzea v Humennom.

Praskliny a opadanú štukovú výzdobu nemôžu opraviť remeselne, musí to byť urobené reštaurátorsky a pod dohľadom pamiatkarov. Náklady odhadujú v státisícoch eur. "Kaštieľ v Humennom má vydané rozhodnutia aj na reštaurovanie, aj na stavebnú obnovu," uviedol pamiatkar z Krajského pamiatkového úradu v Prešove Anton Liška.

​Vďaka pomoci stavajú nový dom

Ešte pred mesiacom stál v Baškovciach dom, ktorý zemetrasenie poškodilo tak, že ho museli zbúrať. Už ho nahradila hrubá stavba. Obyvateľka domu Slávka Behunová vysvetľuje, že sú v procese rekonštrukcie stále iba na začiatku a majú pred sebou dlhú cestu. Zatiaľ však všetko vychádza hlavne vďaka pomoci od dobrých ľudí. "Z transparentného účtu aj z poisťovne sme nazbierali peniaze na hrubú stavbu. Musí byť zakrytá strecha, aby sme mohli žiadať ďalej o hypotekárny úver," informovala Behunová. 

"Jedna firma z Michaloviec odriekla zákazku. Zistila, že tu je rodina, ktorá je po zemetrasení a to treba uprednostniť, tak sa do toho rovno pustili," uviedol starosta obce Baškovce Pavol Tamáš. "Ťažké to bolo po psychickej strane, aj deti trpeli. Nedá sa to ani opísať, je to nezabudnuteľné," uviedla Behunová o následkoch zemetrasenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy