Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
778. deň na Ukrajine: ​Rusko pokračuje v útokoch na ukrajinské energetické objekty
Zdielať na

778. deň na Ukrajine: ​Rusko pokračuje v útokoch na ukrajinské energetické objekty

KYJEV / Ruské sily naďalej pokračujú v nočných útokoch na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru. Najväčšie škody hlásia z okolia mesta Kryvij Rih. Poplach bol vyhlásený opäť v Charkove, ktorý je prakticky neustále terčom ruských útokov.

Rusko pokračuje v útokoch na ukrajinské energetické objekty

Rusi pri poslednej sérii útokov nasadili jednu raketu Ch-59 a 17 útočných dronov typu Šáhid, uviedlo v piatok 12. apríla ukrajinské letectvo. Protivzdušná obrana 16 šáhedov zničila. Stalo sa to nad územím Mykolajivskej, Odesskej, Chersonskej, Dnepropetrovskej, Vinnyckej a Chmelnyckej oblasti. Z posledného regiónu boli hlásené výbuchy a najmä v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny platil poplach kvôli nebezpečenstvu raketových útokov, uvádza ruskojazyčný servis BBC.

Rusko informovalo o sérii dronových útokov, hlásení sú dvaja zranení

Ruské regióny nachádzajúce sa v blízkosti hranice s Ukrajinou v piatok podľa Moskvy zasiahla séria dronových útokov. V noci na piatok 12. apríla protivzdušná obrana zneškodnila päť bezpilotných lietadiel v Rostovskej a Belgorodskej oblasti, ďalšie útočili na Belgorodskú oblasť počas dopoludnia, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Zranenia utrpeli dvaja ľudia.

Nad Rostovskou oblasťou systémy protivzdušnej obrany zostrelili päť dronov. Podľa gubernátora tohto regiónu na juhozápade Ruska Vasilija Golubeva sa to stalo v Novošachtinsku, ktorý na telegrame napísal, že "jedno z bezpilotných lietadiel v Belgorode narazilo do administratívnej budovy". Dvaja muži v dôsledku toho utrpeli zranenia a záchranári ich previezli do nemocnice.

Ruské okupačné úrady na východe Ukrajiny hľadajú proruského aktivistu z USA

Polícia v Rusku okupovanej časti východnej Ukrajiny pátra po americkom občanovi Russellovi Bentleymu, ktorý v uplynulých rokoch bojoval po boku proruských separatistov a šíril kremeľskú propagandu. Ruské médiá o ňom píšu ako o vojnovom spravodajcovi. Polícia v samozvanej Doneckej ľudovej republike, ktorú Rusko predvlani na jeseň anektovalo, uviedla, že sa Bentley stratil 8. apríla a že odvtedy nie sú žiadne informácie o tom, kde sa nachádza.

Bentley sa narodil v roku 1960 v Texase. V Donbase je od roku 2014, kedy sa zapojil do bojov proti jednotkám Kyjeva po boku vojsk samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Pred časom prijal ruské občianstvo a tento rok v januári podľa portálu Argumenty aj fakty povedal, že do Spojených štátov by sa vrátil "jedine kvôli denacifikácii amerického štátu". Bentley svojho času pôsobil ako jútuber, avšak platforma jeho kanál začiatkom roku 2022 zrušila. Časopis Rolling Stone o ňom predvlani v marci písal ako o "zarytom texaskom ľavičiarovi, z ktorého sa stal Putinov propagandista v prvej línii".

Prípadné rokovania s Ukrajinou by museli prihliadať na anexiu, uviedol Kremeľ

Kremeľ dal v piatok najavo, že prípadné rokovania o mieri s Ukrajinou by museli prihliadať na to, že Rusko počas vojny pripojilo k svojmu územiu ďalšie štyri ukrajinské oblasti, po polostrove Krym anektovanom už pred desiatimi rokmi. Putinov hovorca Dmitrij Peskov podľa tlačových agentúr pripustil, že dohoda pripravovaná počas rusko-ukrajinských rokovaní v Istanbule na jar 2022 by mohla byť základom pre nové rokovania.

"Ale odvtedy sa veľa zmenilo, u nás v ruskej ústave máme zapísané nové subjekty, čo pred dvoma rokmi nebolo," povedal Peskov podľa agentúry Interfax s odkazom na čiastočne okupované ukrajinské oblasti - Chersonskú, Záporožskú, Doneckú a Luhanskú - anektované v rozpore s medzinárodným právom v septembri 2022. "Je množstvo nových reálií, ktoré nemožno pominúť, ale súčasne by to mohol byť základ pre začiatok rokovania," povedal a zdôraznil, že Putin opakovane potvrdil svoju pripravenosť na mierové rozhovory.

Ukrajinská kampaň si berie na mušku výhovorky, s ktorými muži odmietajú narukovať

Ľvovské mobilizačné úrady sa rozhodli motivovať ukrajinských mužov k nastúpeniu do zbrane pomocou videokampane, ktorá sa pohráva s alternatívnou realitou a ukazuje, ako by sa mohli zmeniť pomery pod ruskou nadvládou. Autori kampane sa snažia ukázať, že rôzne osobné dôvody, kvôli ktorým sa muži zdráhajú narukovať, alebo aj ich výhovorky, by v prípade naplnenia čierneho scenára pôsobili absurdne.

Ľvovské mobilizačné úrady podľa ukrajinských médií uviedli, že "ich videokampaň síce cieli na mužov, ale že v radoch armády rady uvidia aj ženy". Podľa portálu stanice 24 Kanal je video aj akýmsi odrazom toho, čomu čelia Ukrajinci na Ruskom okupovaných ukrajinských územiach, ktoré ruské úrady posielajú na "istú smrť" do bojov. Na verbovanie Ukrajincov na týchto územiach do bojov už skôr upozornilo niekoľko médií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy