Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
777. deň na Ukrajine: Ruské rakety úplne zničili tepelnú elektráreň pri Kyjeve
Zdielať na

777. deň na Ukrajine: Ruské rakety úplne zničili tepelnú elektráreň pri Kyjeve

Zdroj: SITA

KYJEV / Ruské rakety pri nočnom útoku (11.4.) úplne zničili Trypilskú tepelnú elektráreň, ktorá sa nachádza asi 45 kilometrov južne od Kyjeva. Agentúre Interfax-Ukrajina to povedal šéf dozornej rady podniku Centrenerho, ktorému elektráreň patrí. Rusko podniklo najmenej desať náletov na Charkovskú oblasť. Rusko v noci podniklo 40 raketových a 40 dronových útokov na Ukrajinu

​Trypilská elektráreň bola jedna z najväčších zariadení na výrobu elektriny v Kyjevskej oblasti

"Všetci pracovníci, ktorí mali zmenu v čase útoku, sú nažive," povedal predseda dozornej rady Andrij Huta. V turbínovej časti elektrárne po výbuchu vypukol rozsiahly požiar, ktorý sa hasiči snažia uhasiť.

Agentúra pripomenula, že minulý mesiac spoločnosť prišla o Zmijivskú tepelnú elektráreň v Charkovskej oblasti, rovnako zničenú pri ruskom útoku, a už v lete 2022 o Vuhlehirskú tepelnú elektráreň v Doneckej oblasti, stratila tak všetky kapacity.

Podľa dostupných údajov bola Trypilská elektráreň s inštalovaným výkonom 1800 MW najväčším zariadením na výrobu elektriny v Kyjevskej oblasti po odstavení jadrovej elektrárne v Černobyle. V okolí metropoly a priamo v Kyjeve sú ďalšie tri zdroje elektriny v podobe kombinovaných teplární s výkonom 700 MW, 500 MW a 160 MW.

Rusko podniklo najmenej desať náletov na Charkovskú oblasť

Ruské jednotky vykonali najmenej desať vzdušných útokov cielených na "kritickú infraštruktúru" v meste Charkov i v celej Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, uviedol vo štvrtok skoro ráno tamojší gubernátor Oleh Synehubov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Okupanti podnikli najmenej desať úderov na kritickú infraštruktúru mesta Charkov a (Charkovskej) oblasti," napísal Synehubov na platforme Telegram s tým, že neboli hlásené žiadne obete.

Starosta Charkova Igor Terechov zároveň spresnil, že ruská armáda použila pri útokoch na toto druhé najľudnatejšie ukrajinské mesto "rakety". Ukrajinské letectvo predtým uviedlo, že vzlietlo približne deväť ruských strategických bombardérov typu Tu-95MS a pravdepodobne sa chystali na raketové útoky na Ukrajinu, pripomína AFP.

Zelenskyj: Rusko v noci podniklo 40 raketových a 40 dronových útokov na Ukrajinu

Rusko v noci na štvrtok vystrelilo na Ukrajinu viac než 40 rakiet a uskutočnilo 40 dronových útokov, pričom cielilo na "kritickú infraštruktúru" krajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň opätovne požiadal o dodanie systémov protivzdušnej obrany Kyjevu. TASR informuje podľa agentúry AFP. "V noci Rusko vystrelilo viac než 40 rakiet a 40 dronov na Ukrajinu," napísal Zelenskyj na platforme X. "Niektoré rakety a drony (iránskej výroby) Šáhid boli úspešne zostrelené. Žiaľ, len časť z nich. Ruskí teroristi opäť raz cielili na kritickú infraštruktúru," dodal ukrajinský prezident.

Ukrajinský parlament prijal kontroverzný zákon o nábore nových brancov

Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok zákon, ktorý upravuje nábor nových brancov v krajine. Kontroverzná legislatíva bola prijatá po niekoľkých mesiacoch odkladov a tisíckach pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Návrh zákona o mobilizácii bol prijatý ako celok," uviedol poslanec Jaroslav Železňak v príspevku na platforme Telegram. Zákon podľa AFP okrem iného neumožní prepustenie dlhoročných vojakov z radov armády, čo rozhnevalo mnohých vojakov a ich rodiny.

Nová legislatíva bola podnietená žiadosťou vedenia armády pod bývalým hlavným veliteľom Valerijom Zalužným, ktorý pred niekoľkými mesiacmi vyhlásil, že Ukrajina potrebuje pol milióna nových regrútov na posilnenie pozícií na frontovej línii v boji proti ruskej invázii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy