Polojasno
21°
Bratislava
Medzinárodný špionážny škandál: Informácie mali poskytovať Rusku
Zdielať na

Medzinárodný špionážny škandál: Informácie mali poskytovať Rusku

Zdroj: TASR

VIEDEŇ / Rakúskom otriasa špionážny škandál, v ktorom takmer denne na svetlo vychádzajú nové podrobnosti. Podľa agentúry AP ide o najväčšiu kauzu v krajine za niekoľko desaťročí. Hlavnými protagonistami sú bývalý pracovník kontrarozviedky Egisto Ott, ktorý bol zadržaný 29. marca, a niekdajší prevádzkový riaditeľ skrachovanej nemeckej finančnej spoločnosti Wirecard Jan Marsalek, ktorý je na úteku.

Obaja sa zjavne podieľali na poskytovaní utajovaných skutočností Rusku. Aféra však vrhá nepríjemný tieň aj na časť politickej scény, najmä na pravicovo populistickú Slobodnú stranu Rakúska. 

Zjavnou rozsiahlou infiltráciou Ruska sa zaoberá aj parlamentný vyšetrovací výbor, ktorý sa zameriava primárne na možné zneužívanie moci strany SSR. Tá sa naposledy podieľala na vládach kancelára Sebastiana Kurza v rokoch 2017 až 2019 a ovládala vtedy ministerstvo vnútra a nepriamo aj spravodajské služby. Exminister vnútra a šéf strany Herbert Kickl bol vo štvrtok, 11. apríla predvolaný pred výbor.

Podľa zatykača chatové správy poskytnuté Viedni britskými úradmi ukazujú na napojenie Marsalka na ruskú tajnú službu FSB. Teraz Marsalek podľa médií pravdepodobne býva v Rusku. Ott pracoval pre teraz už neexistujúcu kontrarozviedku, Spolkový úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu, v čase, keď bol šéfom spravodajských operácií jeho priateľ Martin Weiss. Ten podľa zatýkacieho rozkazu začal po odchode z BVT v roku 2018 pracovať pre Marsalka a Wirecard a odovzdával pokyny od Marsalka a ruských agentov práve Ottovi.

Mnoho ďalších podrobností vyplávalo na povrch v posledných dňoch, napríklad, že v Ottových bytoch v Korutanoch a vo Viedni sa našli šifrované prenosné počítače používané pre prísne tajnú komunikáciu. Jeden z nich bol schovaný pod sporákom. Aféra plní prvé stránky rakúskych denníkov, zatiaľ čo politické strany sa navzájom obviňujú z toho, že situáciu pripustili.

Historik a expert na špionážne služby Thomas Riegler povedal, že celá kauza má potenciál stať sa jednou z najväčších špionážnych afér v nedávnych rakúskych dejinách. "Prípad je mimoriadny vzhľadom na jeho medzinárodný rozmer a skutočnosť, že nejde len o špionáž, ale aj o infiltráciu do rakúskeho politického systému a oslabenie vnútornej bezpečnosti krajiny," upozornil Riegler, ktorého cituje AP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy