Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Ficovi vydrží ústretový postoj k Ukrajine, kým sa mu bude hodiť, tvrdí ukrajinský denník
Zdielať na

Ficovi vydrží ústretový postoj k Ukrajine, kým sa mu bude hodiť, tvrdí ukrajinský denník

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

KYJEV / Bratislava bude mať načas záujem o dobré vzťahy s Kyjevom, je ale otázkou, na ako dlho, upozornil denník Ukrajinska pravda v komentári k štvrtkovej schôdzke vlád oboch krajín, vedených premiérmi Robertom Ficom a Denysom Šmyhalom.

​Fico si momentálne vybral "mier s Ukrajinou", ale otázka znie, či ukrajinskú kartu, toľko zaberajúcu na slovenských voličov, vytiahne už pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu, alebo si ju ponechá do najbližších parlamentných volieb. Odpoveď podľa denníka závisí aj od toho, či sa Fico bude chcieť vyvarovať krízy vo vzťahoch s Bruselom.

Slová o tom, že daná vláda "má srdce, rozumie situácii a chce maximálne pomôcť", už Ukrajina počula od mnohých zahraničných lídrov, ale tentoraz zaznela od slovenského premiéra, "známeho svojimi protiukrajinskými a proruskými výrokmi", píše denník o rokovaní v Michalovciach. Tie boli druhou schôdzkou šéfov vlád po vlaňajšej mocenskej zmene na Slovensku, ale aj schôdzka v Užhorode, ktorej predchádzalrad Ficových "úprimne protiukrajinských výrokov", dopadla vcelku dobre.

Protiukrajinské výroky vraj boli určené domácemu publiku

Podľa zdrojov z ukrajinskej delegácie Fico za zatvorenými dverami priznal, že protiukrajinské výroky boli určené domácemu publiku, ale sám je pripravený na konštruktívne vzťahy. "Ak Slovensko, rovnako ako Maďarsko, nebude blokovať pre Ukrajinu dôležité témy, potom budú musieť byť tieto vyhlásenia ignorované," uviedol neskôr jeden z členov vlády.

Ale medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb zohrala ukrajinská téma kľúčovú úlohu v kampani provládneho kandidáta Petra Pellegriniho. Ten vsadil na obavy, že víťazstvo jeho súpera Ivana Korčoka povedie k vyslaniu slovenských vojakov na Ukrajinu a sľúbil, že to nedovolí, akokoľvek sa s ničím takým ani nepočítalo. Strach z vojny zmobilizoval voličov slovenských dedín a malých miest, čo viedlo k Pellegriniho víťazstvu.

Na Ukrajine zarezonovali aj ďalšie slová Roberta Fica

​Koniec volebného cyklu na Slovensku dal nádej na pokrok a samotné rokovanie, konané len päť dní po voľbách, tieto očakávania ho do istej miery naplnilo, usúdil denník na základe Šmyhalových výrokov o dosiahnutých dohodách. Rovnako dôležitý bol podľa denníka aj tón Ficových výrokov. Slovensko chce podľa premiéra prejaviť susednej krajine solidaritu "v nešťastí, s ktorým sa potýka", bez toho, aby však príčinu "nešťastia" pomenoval.

Slovensko sa tiež zúčastní na mierovom samite vo Švajčiarsku a nebude klásť prekážky na ceste Ukrajiny do Európskej únie, prisľúbil. Dôležité podľa denníka bolo aj to, čo oficiálne neodznelo: Rokovania sa zúčastnil minister obrany Robert Kaliňák, neoficiálne označovaný za hlavného obchodníka so zbraňami. Hoci nie všetky Ficove vyhlásenia boli priateľské, najmä pokiaľ ide o zákaz dovozu ukrajinského poľnohospodárskeho tovaru, "celkový dojem bol vcelku pozitívny".

Takúto zmenu postoja podľa denníka spôsobila dopredu skutočnosť, že na rozdiel maďarského premiéra Viktora Orbána nie je pre súčasnú slovenskú vládu ukrajinská téma nástrojom zahraničnej, ale domácej politiky. Umelo vytvorený strach zo zapojenia do vojny pomohol mobilizovať voličov, teraz sa však zdá táto téma irelevantná.

Rétorika sa vraj ešte zopakuje

Slovenského premiéra navyše čakajú zložité rokovania s Európskou komisiou kvôli plánom presadiť veľmi kontroverzné zmeny zákonov o verejnoprávnej televízii a mimovládnych organizáciách. V stávke je zmrazenie pomoci EÚ vo výške 20 miliárd eur, a tak Fico bude usilovať o kompromis, usúdil expert Alexander Duleba.

​Vzhľadom na to, aké účinné sa strašenie Ukrajinou ukázalo, bolo by čudné, aby sa k tomu Fico zase neuchýlil, píše denník. Otázka znie, či si to ponechá do najbližších parlamentných volieb, alebo to použije už pri júnových voľbách do Európskeho parlamentu? Odpoveď vraj pravdepodobne závisí od toho, čo bude pre Fica prioritou: tieto voľby, alebo vyhnutie sa kríze vo vzťahoch s Bruselom. To určí dobu trvania "konštruktívnych vzťahov" s Kyjevom, usúdila Ukrajinska pravda na záver.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy