Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hokejový sviatok: V Snine sa podpísala spoluprácu medzi mestom a SZĽH
Zdielať na

Hokejový sviatok: V Snine sa podpísala spoluprácu medzi mestom a SZĽH

HUMENNÉ / Humenné zažíva hokejový sviatok – vo štvrtok a piatok 12. apríla sa tam predstaví naša mužská hokejová reprezentácia v prípravnom zápase proti Švajčiarsku. Sviatok ale zažili aj malí hokejisti v susednej Snine. Trénujú síce už niekoľko rokov, no bez zimného štadióna. Svitla ale veľká nádej.

Tento jeden podpis memoranda za hlasného búchania hokejkami môže zmeniť veľa. Práve spolupráca Slovenského zväzu ľadového hokeja so sninským hokejovým klubom a mestom je totiž kľúčová. "Pre náš klub to znamená veľa, sľubujeme si od toho veľký záujem, myslím si, že to bude mať veľký úspech," priblížil Ivo Mika, prezident Hokejového klubu Mládež Snina. 

"Dlhodobo vnímame mesto Snina ako také biele miesto na hokejovej mape, viem, že klub existuje, ale hráva mimo mesta, bolo by dobré, aby deti zo Sniny a okolia mali svoj vlastný hokejový stánok v budúcnosti," uviedol Miroslav Šatan, prezident SZĽH.

Podpisovalo sa v kaštieli

Dodatok k memorandu podpísali v priestoroch sninského kaštieľa. V miestnom hokejovom klube trénuje asi 30 detí. Teraz to funguje tak, že ich rodičia vozia 3x do týždňa do susedného mesta, kde trénujú bez rozdielov spoločne s tými humenskými. "Raz beriem ja 4 dievčatá do auta, potom iný rodič a tak sa striedame," opísala Marcela, mama hokejistky. "Môj syn má 5 rokov a prichádzame domov o pol deviatej večer," priblížil Matúš Špitalik, otec 5-ročného hokejistu. 

Tuhé zimy z minulosti, pri ktorých všetko mrzlo dnešné deti takmer nezažili. Ľad na rybníku už dávno na hokej nestačí. Záujem detí o tento šport je pritom obrovský a na Slovensku je mimoriadne populárny. "Klimatické zmeny, ktoré máme aj v našom kraji nedovoľujú len tak sa venovať hokeju, preto by som povedal, že je to až akútne," ozrejmil Peter Vološin, primátor mesta Snina.

Samospráva zatiaľ nemá financie

Sninská samospráva v súčasnosti nemá peniaze na podporu výstavby, financie budú hľadať inde. "Naša finančná situácia nám nedovoľuje ani uvažovať o tom, ale verím, že sa to zlepší," dodal Vološin. "Sú možnosti – cez fond na podporu športu, my určite za SZĽH takýto projekt podporíme, aby mohol vzniknúť a pomôžeme mu," povedal Šatan. "Nájdu sa aj takí ľudia, ktorí hovoria, že tu sa nič nepodarí," uviedol Mika. 

Konkrétne dátumy ani sumy zatiaľ nezazneli. "Možno v budúcnosti tu pribudne kopec nových detí, z ktorých bude aj nejaký reprezentant alebo slávny rodák, na ktorého mesto bude hrdé," doplnil Šatan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy