Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čo Petrovi Pellegrinimu vyhralo voľby? Pýtali sme sa aj politikov
Zdielať na

Čo Petrovi Pellegrinimu vyhralo voľby? Pýtali sme sa aj politikov

BRATISLAVA / Peter Pellegrini dokázal mobilizovať voličov, ktorí by inak voliť neprišli. Svedčí o tom fakt, že oproti prvému kolu prišlo k urnám približne o desať percent viac voličov. Budúca hlava štátu tak funkciu bude vykonávať so silným mandátom.

​Peter Pellegrini bude novým prezidentom Slovenskej republiky. Pýtali sme, čím si u voličov získali toľkú dôveru. Jedna vec je podpora Smeru a SNS, ktorá sa výraznejšie prejavila až v posledné hodiny pred voľbami.

Podľa politológa aj pro-orbánovskí politici, ktorí vplývali na maďarských voličov a v neposlednom rade aj útoky na Ivana Korčoka, že by zaviedol slovenských vojakov do vojny. "To, ako sa o tom hovorí, aké to má reálne alebo imaginárne dôsledky na našu spoločnosť. To veľmi zavážilo," uviedol politológ Jozef Lenč. 

Zabral aj strach voličov

"Strach je silná emócia a bude sa s ňou viac pracovať," potvrdil riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích. Peter Pellegrini to vidí inak. "Myslím, že ľudia vycítili úprimnosť, vojna je tu za hranicami," uviedol. "Bol to Korčok, ktorý to začal útokmi na Pelleho, že je podržtaška," tvrdí Robert Kaliňák. "Robert Fico, s ktorým v mnohom absolútne nesúhlasím, no je to starý harcovník. On vie tieto veci robiť," reagovala poslankyňa Jana Bittó Cigániková v štúdiu Joj24.

​K stratégii sa vyjadril aj český novinár spravodajského serveru Seznam Správy Václav Dolejší: "Petr Pavel bude Pellegriniho povzbudzovať, aby sa emancipoval, aby sa oddelil od Roberta Fica. Aby ukázal, že je samostatný, že má svaly." "Pellegrini musel poprieť sám seba, ale bolo to úspešné," dodal politický komentátor Arpád Soltész.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy