Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mesiac od vraždy Kuciaka a jeho snúbenice: Zásadné momenty, ktoré zo Slovenska urobili inú krajinu
Zdielať na

Mesiac od vraždy Kuciaka a jeho snúbenice: Zásadné momenty, ktoré zo Slovenska urobili inú krajinu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska v utorok oznámil, že vládu, ktorú zostavil Peter Pellergini nevymenuje. Ten bol prezidentom poverený zostaviť nový vládny kabinet po tom, ako sa stal nástupcom Roberta Fica, ktorý 15. marca podal demisiu. Politické turbulencie na Slovensku sú dôsledkom vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Média 26. februára informovali o vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý pracoval pre server Aktuality.sk a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa vražda stala zrejme vo štvrtok, 22. februára večer. Objavili sa informácie o tom, že pár bol zavraždený až 23. februára. Polícia našla ich telá v nedeľu, 25. februára.

​Polícia označila za najpravdepodobnejší motív Kuciakovu prácu. Vraždu novinára odsúdili slovenskí politici, poslanci z Európskeho parlamentu, ale aj český premiér Andrej Babiš. Slovenská vláda krátko po vražde ponúkla milión eur každému, kto relevantnými informáciami prispeje k vyšetreniu vraždy novinára a jeho snúbenice. 

Aktuality.sk 27. februára napísali, že Kuciak sa naposledy venoval článku o podnikateľských väzbách Ficovej asistentky Márie Troškovej a bývalého poslanca Smeru-SD a tajomníka bezpečnostnej rady štátu Viliama Jasaňa na talianského podnikateľa Antonina Vadalu, ktorý by mal byť napojený na taliansku mafiu ´Ndrangheta. 

O deň na to podal demisiu minister kultúry Marek Maďarič, ktorý uviedol, že sa nedokáže vyrovnať s tým, že za jeho pôsobenia na ministerskom poste bol zavraždený novinár. 

V ten istý deň, 28. februára sa Viliam Jasaň a Mária Trošková rozhodli odísť zo svojich funkcií až do vyšetrenie prípadu. Robert Fico obvinil opozíciu, že tému dvojnásobnej vraždy zneužíva na politický boj s cieľom prevziať moc.

​V prvý marcový deň zadržala polícia pri raziách na východe Slovenska sedem Talianov, medzi nimi aj Antonina Vadalu. Všetkých zadržaných ale 3. marca pustili na slobodu. O deň neskôr, 2. marca, vyšli do ulíc ľudia po celom Slovensku aj v zahraničí, aby si uctili pamiatku zavraždených. Na zhromaždenie v centre Bratislavy prišlo 20 000 ľudí, zúčastnil sa ho aj prezident Kiska. 

​Martinu Kušnírovú pochovali 2. marca v Gregorovciach na východnom Slovensku. O deň neskôr pochovali v Štiavniku aj Jána Kuciaka, s ktorým sa prišli rozlúčiť stovky ľudí. 

​Od štvrtého do ôsmeho marca dochádzalo k slovnej prestrelke medzi prezidentom Andrejom Kiskom a Robertom Ficom. Najprv vyzval Kiska k zásadnej rekonštrukcii vlády alebo k predčasným voľbám. Premiér Fico bral jeho návrh ako popretie výsledkov demokratických volieb a uviedol, že sa Kiska podľa neho pripojil k opozícii, ktorá volá po prevrate v krajine. O deň na to, 5. marca, kritizoval Fico Kisku za stretnutie s finančníkom a filantropom Georgeom Sorosom a uviedol, že sa Kiska po vražde novinára venuje mocenským hrám, robí opozičnú politiku a destabilizuje krajinu namiesto toho, aby chránil jej dobré meno. Okrem toho Fico uviedol, že stojí o to, aby Most-Híd ostal vo vládnej koalícii a je preto ochotný urobiť ústupky. 

​8. marca prehlásil Vasľ Špirko, že sa minister vnútra Robert Kaliňák v minulosti pokúsil o to, aby ho zdiskreditoval pre vyšetrovanie podozrenia z možného uplácania Kaliňáka a exministra financií a dopravy Jána Počiatka. 

9. marca v Bratislave demonštrovali tisíce ľudí proti Ficovej vláde a požadovali nezávislé vyšetrenie vrážd. Podľa médií prišlo asi 30 000 ľudí, niektorí ale hovorili až o 50 000.

​Zvesti o tom, že Robert Fico je ochotný prístupiť na "obetovanie" Roberta Kaliňáka sa 12. marca ukázali ako opodstatnené. Po dlhodobých výčitkách, že je politicky zodpovedný za neriešenie rôznych káuz Robert Kaliňák podal demisiu. 

​O dva dni po ňom ponúkol demisiu aj premiér Robert Fico, čo podľa Ústavy Slovenskej republiky znamená pád celej vlády. Svoju demisiu podmienil troma požiadavkami smerovanými na prezidenta Andreja Kisku. Kiska 15. marca prijal Ficovu demisiu a poveril Petra Pellegriniho zostavením nového vládneho kabinetu. 

​Námestia slovenských miest sa opäť zaplnili demonštrantmi požadujúcimi predčasné voľby. Médiá odhadovali, že sa zúčastnilo ešte viac ľudí ako na posledných protestoch. 

​Peter Pellegrini prezidentovi odovzdal návrh vládneho kabinetu. V ňom bol na mieste ministra vnútra Jozef Ráž mladší, syn lídra kapely Elán. Zmeny sa dotkli ďalších štyroch miest, vrátane zmeny premiéra, ktorým by sa mal stať Peter Pellegrini. Kiska ale 20. marca odmietol vymenovať predloženú podobu vlády a Pellegrinimu dal čas do piatku, aby mu predložil nový návrh. So zmenou na mieste ministra vnútra (Jozefa Ráža nahradí Tomáš Drucker) a so zmenou na pozícii ministra zdravotníctva, ktorého by mala nahradiť štátna tajomníčka Andrea Kalavská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy