Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Andrej Kiska: Ak má nová vláda obnoviť dôveru ľudí, musíme mať na ňu prísne nároky
Zdielať na

Andrej Kiska: Ak má nová vláda obnoviť dôveru ľudí, musíme mať na ňu prísne nároky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska sa rozhodol nevymenovať novú vládu. Aspoň nie v zložení, ktoré mu v pondelok ponúkol dezignovaný premiér Peter Pellegrini.

Oznámil to dnes o 11.45 týmito slovami: "Oznámil som pánovi Pellegrinimu, že v zložení, ktoré mi včera navrhol vládu nevymenujem. Povedal som mu aj moje konkrétne výhrady k jeho návrhu. Požiadal som ho, aby mi do piatku tohto týždňa navrhol novú zostavu nominantov na členov a členky vlády," povedal prezident Andrej Kiska. 

Podľa Kisku musí byť nová vláda schopná presvedčiť verejnosť, že zabezpečí nezávislé a nestranné vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prezident preto vo svojom krátkom prejave niekoľko krát narážal práve na post ministra vnútra, na ktorý v pondelok Smer nominoval Jozefa Ráža. "Musí vytvoriť stabilnú vládu, ktorej obsadenie a to predovšetkým osoba ministra, či ministerky vnútra, dokáže upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti. Posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia o tom, kto bol s kým na motorkách," vyjadril sa.

Béla Bugár prezidentovo rozhodnutie hodnotiť nechcel

V každom prípade je to veľmi netradičná situácia, ktorú politológovia podľa vlastných slov očakávali, no koaličných partnerov to zrejme prekvapilo. Predseda Mostu Béla Bugár sa o Kiskovom rozhodnutí dozvedel počas živého vysielania v istom rádiu. Takáto bola jeho bezprostredná reakcia po skončení vysielania. "Pán prezident sa takto rozhodol, dovoľte, aby som to hlbšie nejak nehodnotil. Na základe tohto kroku, samozrejme, musíme teraz ako koalícia si sadnúť a poprípade rozmýšľať, ako ďalej. Ako ďalej vám samozrejme ešte nepoviem."

Najviac prezidentovi vadil Jožo Ráž

O kompetentnosti Jozefa Ráža od utorkového popoludnia diskutovali viacerí. Podľa politológov zrejme prezidentovi prekážal najviac práve on. No nevylučujú ani to, že mu okrem nových mien mohli vadiť aj staré. "Ja som to aj očakával kvôli nominácii na post ministra vnútra. Prezident to nepriamo pomenoval ako jeden z dôvodov. Či má ďalšie dôvody, to neviem," vyjadril sa na túto tému politológ Ján Baránek. 

Jozef Ráž mladší sa pre médiá vyjadril iba stroho s tým, že názor a rozhodnutie prezidenta rešpektuje. Svojho kolegu sa však na sociálnej sieti otvorene zastal minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý mu venoval pomerne siahodlhý status aj s reakciou na vtip, ktorý o ňom začal kolovať ešte včera večer. "Málokedy človek stretne ľudsky tak pokorného a spravodlivého človeka. Aj keď tak nevyzerá. Podobá sa na Vin Diesela, má niekedy tvrdý prejav, ale má viac integrity a túžby pre spravodlivosť ako väčšina, ktorú poznám," napísal Drucker.

Opozícia organizovala tlačovky

​Zrejme nebude veľkým prekvapením, že kým koalícia organizovala stretnutie, aby sa dohodla, ako bude postupovať ďalej, opozícia organizovala tlačové konferencie. Krátko popoludní sa pred kamery postavilo OĽaNO aj SaS, ktorí opäť žiadajú predčasné voľby. Ficovi najviac vykrikujú to, že Pellegrini je len jeho figúrkou. S týmto sa musí dezignovaný premiér popasovať čo najskôr. "Musí ukázať aj Pellegriniho autonómnosť a sloboda v politickom rozhodovaní. Je tam aj isté podozrenie z opozičných radov, že Pellegrini bude len bábkou v rukách Roberta Fica," povedal politológ Ján Baránek. 

Tlačové konferencie sme vysielali naživo aj na našom spravodajskom webe noviny.sk, kde si ich stále môžete pozrieť.

Návrh novej vlády, ktorý prezident odmietol vymenovať mu Pellegrini priniesol v pondelok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy