Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Opozícia reaguje na Kisku: Mohol skloniť hlavu, ale on naďalej stojí na strane ľudí
Zdielať na

Opozícia reaguje na Kisku: Mohol skloniť hlavu, ale on naďalej stojí na strane ľudí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku o nevymenovaní novej vlády zareagovali aj politici z opozičných strán.

Andrej Kiska v utorok na obed oznámil, že sa rozhodol nevymenovať novú vládu, ktorú navrhol Peter Pellergriny. "Ak má nová vláda záujem obnoviť dôveru ľudí v štát, musíme mať na jej obsadenie prísne nároky," povedal prezident. 

Na reakciu o rozhodnutí prezidenta nenechali dlho čakať ani členovia strany OĽANO: "Oceňujeme, že pán prezident Andrej Kiska sa dôrazne zasadzuje za obnovu dôveru ľudí v štát. Mohol skloniť hlavu, ale rozhodol sa naďalej stáť na strane ľudí túžiacich po slušnom Slovensku. Po Slovensku bez mafie previazanej s kľúčovými predstaviteľmi vládnych strán. Po Slovensku, kde budeme môcť radi žiť," uviedol Igor Matovič, predseda strany OĽANO. 

Pellegriny má novú vládu navrhnúť do piatku

Na zostavenie nového návrhu dal prezident Pellegrinimu čas do piatku tohto týždňa: "Má veľmi náročnú úlohu. Musí presvedčiť, že nová vláda prinesie zmeny, ktoré očakávame. Musí vytvoriť stabilnú vládu, ktorej obsadenie dokáže upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti." 

Na svojom facebooku zareagovala stručne aj podpredsedníčka parlamentu a členka strany Sloboda a Solidarita Lucia Ďuriš Nicholsonová.

SaS: Výnimočný krok vo výnimočnej situácii

"Tento krok pána prezidenta považujeme za výnimočný krok vo výnimočnej situácii. Rozumieme tomu, že odmietol vymenovať vládu, v ktorej má byť nástupcom Roberta Kaliňáka jeho kamarát. Keď má byť vyšetrená dvojnásobná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, musia byť vyšetrené veci, o ktorých zavraždený novinár písal," uviedol v stanovisku predseda SaS Richard Sulík.

"Nevieme, ktorá z konkrétnych vecí, o ktorých písal, viedla k jeho zavraždeniu. Drvivá väčšina jeho článkov sa však týkala korupčných káuz, ktoré siahajú k ľuďom blízkym strane Smer-SD. Pokiaľ nepríde k dôslednému a spravodlivému vyšetreniu všetkého, o čom písal, nedozvieme sa, kto je za dvojnásobnou úkladnou vraždou," uviedol v stanovisku Richard Sulík.

OĽANO a SaS sú za predčasné voľby

OĽANO naďalej trvá na predčasných voľbách. Igor Matovič na tlačovej konferencii opäť vyzval na zjednotenie opozície a ponúka pomoc opozičným stranám, ktorým hrozí, že sa do parlamentu nedostanú. SaS so stranou OĽANO si vie predstaviť spoluprácu: "OĽANO patrí k strane, s ktorou by sme si vedeli predstaviť spoluprácu Ak toto bude téma, tak spolupráca určite bude," vyjadril sa predseda strany SaS Richard Sulík.

Aj strana SaS sa prikláňa k názoru o predčasných voľbách: "Jediným skutočným, poctivým a férovým riešením sú predčasné voľby," hovorí Sulík. Podľa neho by si Robert Fico mal povedať, radšej koniec s hrôzou ako hrôza bez konca. "Nemyslím si, že SMER by nebol v parlamente, ale občania a voliči budú mať možnosť povedať, koho chcú,, aby spravoval našu krajinu," povedal na možnú situáciu Sulík. 

KDH rešpektuje rozhodnutie prezidenta

"Rozhodnutie prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku vo veci nevymenovania novej vlády Petra Pellegriniho rešpektujeme a oceňujeme," uvádza v stanovisku KDH.

Bližšie informácie poskytneme na poobedňajšej tlačovej besede.

Takto vyzeral nový návrh Petra Pellegriniho o novej vláde. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy